Financiar

#produs intern brut #pib #infatie #rata inflatiei

Inflatia va creste la 5% pana la sfarsitul anului

Raportul Guvernului privind situatia economica a Romaniei pe 2012 indica faptul ca rata inflatiei va creste la circa 5% pana la finalul anului, din cauza secetei care a avut un impact negativ in evolutia preturilor alimentelor.

"Inflatia va creste pana la circa 5% la sfarsitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preturilor la alimente. Inflatia medie anuala este estimata la 3,4%. Deficitul de cont curent extern este proiectat sa se reduca la 4% din PIB in 2012, deoarece intrarile de capital vor continua sa fie reduse", se precizeaza in document.

Institutul National de Statistica a anuntat, miercuri, ca rata anuala a inflatiei a atins maximul din acest an, 5,33%, cu mult peste tinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei (3,2%).

Executivul sustine ca pana la sfarsitul lui 2012 nu se anunta riscuri deosebite care sa afecteze semnificativ perspectivele macroeconomice si bugetare. El precizeaza insa ca exista incertitudini in ceea ce priveste impactul final asupra produsului intern brut (PIB).

In acest moment, se estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste in acest an cu 1% fata de 2011, ajungand la valoarea nominala de 607,3 miliarde de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea