Financiar

Inflatia tine dobanzile bancilor la depozite ridicate

Estimarile privind inflatia in acest an nu sunt foarte optimiste si, in consecinta, nici dobanzile nu dau semne de reducere.

Analistii nu sunt convinsi ca inflatia isi va tempera cresterea in perioada urmatoare, asa ca bancile continua sa lanseze oferte cu dobanzi de doua cifre pentru atragerea economiilor de la clienti. Insa, ca si in cazul creditelor, ofertele la depozite ascund o serie de conditii care le fac inaccesibile multor clienti.

Piraeus Bank Romania a lansat o noua varianta a depozitului Star oferind noi termene de economisire - 6 si 12 luni. In acelasi timp, dobanzile au fost majorate pana la 11% in cazul depozitelor in lei si la 5,25% la euro, se arata intr-un comunicat de al bancii.

Dobanzile sunt valabile pentru economiile constituite pe o perioada de 12 luni. La depozitele pe trei luni dobanzile oferite de Piraeus Bank sunt de 10,5% pentru lei si de 5% pentru euro, iar in cazul plasamentelor pe jumatate de ani bonificatiile cresc la 10,75% pentru lei ti la 5,1% pentru euro.

Banca precizeaza ca dobanzile pentru aceste depozite sunt fixe pe intreaga perioada de constituire. De asemenea, clientul nu plateste comision de constituire a depozitului si nici pentru retragerea banilor la scadenta. In plus, clientul poate opta pentru prelungirea automata a depozitului la scadenta si isi poate alege modalitatea de plata a dobinzii.

Ce nu se precizeaza, insa, in comunicat, este ca suma minima necesara pentru constituirea unui astfel de de pozit este de 20.000 de lei noi, in cazul depozitelor in moneda nationala, si de 6.000 de euro pentru depozitele in moneda europeana . Astfel, acest depozit nu este accesibil decat clientilor cu venituri peste medie.

Vedem din ce in ce mai des dobanzi de peste 10% la depozitele in lei, dupa ce in eceeasi perioada a anului trecut dobanzile nu depaseau 8%, incadrandu-se in general intre 7% si 8%. Piraeus Bank ofera o dobanda de 11% pentru depozitele in lei, iar Libra Bank propune, intr-o oferta valabila intre 1 martie si 1 mai, dobanzi fixe de pana la 10,10%. Avantajul acestui depozit este ca nu exista o suma minima impusa pentru constituire. Banca Transilvania are o dobanda fixa de 10%, insa pe o perioada de doar 45 de zile, suma minima ceruta fiind de 100 lei.

Aceste dobanzi, desi aparent mari, nu ar trebui sa ne bucure, mai ales ca, in mare masura, sunt determinate de inflatie care, pana la urma, face ca economiile noastre sa piarda din valoare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea