Financiar

#inflatie #leu #economie

Inflatia s-a accentuat in iunie la 8,6-8,7%

Majoritatea analistilor estimeaza ca inflatia anuala s-a accentuat usor in iunie pana la 8,6-8,7%, ca urmare a unor noi scumpiri la alimente si combustibili , compensate doar in mica masura de ieftinirea unor servicii, ajutata de evolutia cursului de schimb al leului.

In lunile aprilie si mai, inflatia anuala s-a temperat usor, dupa un varf de 8,63% atins in martie. In mai, rata anuala a inflatiei a fost de 8,46%, informeaza NewsIn.

"In iunie vom vedea, probabil, o usoara decelerare a inflatiei la nivel lunar, pana la 0,3%, dar o accelerare in termeni anuali, pana la 8,64%.

Principalele contributii le vor avea, probabil, cresterile de preturi alimentare, dar si la combustibili, din cauza scumpirii petrolului", a declarat analistul Credit Europe Bank , Georgiana Constantinescu. Pe de alta parte, ea considera ca aceste scumpiri vor fi partial contracarate de usoare ieftiniri ale serviciilor, in special de telecomunicatii, datorita evolutiei favorabile a cursului de schimb.

Leul s-a apreciat usor, pe medie, in iunie, pana la 3,6557 lei/euro, comparativ cu un curs mediu de 3,6594 lei/euro in luna precedenta. Economistii de la ING Bank Romania mizeaza, de asemenea, pe o accelerare a inflatiei anuale, pana la 8,7%, si iau in calcul, pentru aceasta estimare, o crestere anualizata de aproximativ 12% in iunie pentru preturile alimentare.

Continuarea in Curierul National


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea