Financiar

#economie #sistem bancar #banca. # banca punte

Infiintarea bancii-punte, un semn ca sistemul bancar are probleme?

Banca-punte are ca scop ajutarea institutiilor bancare aflate in dificultate. Decizia guvernului vine dupa trei ani de criza. Este acesta un semn ca sistemul bancar are probleme?

Potrivit lui Liviu Voinea , directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, este greu de spus care este rolul acestei banci. "Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul", a explicat Liviu Voinea.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar sustine ca infiintarea bancii-punte in acest moment nu reprezinta un semn ca sistemul bancar are probleme, ci mai degraba are legatura cu schimbarea guvernului.

La randul sau, nici analistul financiar Aurelian Dochia nu crede ca infiintarea bancii-punte acum este un semn ca sistemul bancar are probleme.

"Nu, in niciun caz. Nu exista deocamdata nicio indicatie in sensul asta (criza in sistemul bancar n.red). De altfel, banca-punte va avea un rol de gestionare, ea nu are fonduri proprii cu care se contribuie la salvarea unor banci. Este un mecanism care urmeaza sa gestioneze in momentele de criza si, in functie de fiecare situatie in parte, va gasi solutiile fie de finantare, fie de lichidare controlata a unei banci.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea