Financiar

In 2008, inflatia vine tot din import

Alimentele si marfurile nealimentare aduse de peste granita au cea mai accentuata tendinta de scumpire. Scumpirea alimentelor din Europa se propaga rapid in Romania, dublata de deprecierea leului .

Atat Comisia Europeana, cat si Comisia Nationala de Prognoza de la Bucuresti si-au revizuit in sus asteptarile privind media scumpirilor – inflatia – din 2008 si urmatorii ani. Cele doua institutii prevad o medie anuala de peste 7,5% pentru anul in curs, pe fondul transmisiei in economia romaneasca a scumpirilor din Europa.

Cu putin inaintea Pastelui, Comisia Nationala de Prognoza revizuia drastic atat estimarea inflatiei de la sfarsitul anului (de la 5,4% la 5,8% decembrie/decembrie), cat si pe cea medie anuala, de la 7,0 la 7,5%. Acum, dupa Sarbatorile pascale, a venit randul Comisiei Europene (CE) sa-si corecteze previziunile privind Romania, anuntand ca inflatia medie „s-ar putea accelera la 7,6% in 2008", de la 5,6% in prognoza anterioara.

Cauzele intrevazute de expertii de la Bruxelles pentru scumpirile din Romania nu sunt tocmai greu de determinat. In primul rand, este vorba despre „transmisia, in economia romaneasca, a cresterii preturilor la alimente si energie de la nivel mondial", dublata de deprecierea leului.

In 2009, specialistii de la Bruxelles vad o temperare a inflatiei medii anuale pana la un nivel de 4,8%, similar celui de anul trecut, fata de o estimare anterioara de 4,6%, dupa cum arata prognoza de primavara publicata de Comisia Europeana.

In contextul scumpirii marfurilor pe plan mondial, Comisia Europeana a revizuit in crestere estimarile de inflatie in toate statele UE. Pentru zona euro, executivul UE vede un nivel al inflatiei medii de 3,2% in acest an si de 2,2% in 2009, fata de prognozele anterioare, de 2,1%, respectiv 2%.

Leul, cu 11% mai slab decat euro

Prognoza CE pentru cursul de schimb indica o medie de 3,70 lei/euro in 2008, de la un curs mediu de 3,33 lei/euro anul trecut, ceea ce ar insemna o depreciere a leului cu 10,9% in fata monedei unice. Comisia Europeana si-a revizuit in crestere estimarile pentru cursul de schimb in 2008 si 2009, de la 3,35 lei/euro pentru ambii ani, in prognoza din toamna lui 2007, la 3,70 lei/euro in acest an, respectiv la 3,71 lei/euro anul viitor.

La randul sau, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza, in cel mai recent raport, un curs mediu de 3,55 lei/euro pentru acest an si o apreciere, pe medie, a leului, pana la 3,45 lei/euro in 2009. Cursul mediu dupa primul trimestru al anului 2008 a fost de aproximativ 3,69 lei/euro, comparativ cu un nivel mediu de 3,38 lei/euro dupa primele trei luni ale anului trecut.

Salariile vor creste si mai mult

O alta revizuire im­portanta a expertilor CNP se refera la evolutia salariului mediu net. Daca in varianta preliminara a prognozei CNP era prevazut, pentru acest indicator, un nivel de 1.181 lei la sfarsitul lui 2008, in varianta finala se anunta 1.202 lei.

CNP anticipeaza ca salariul mediu net pe economie va ajunge la 1.866 lei in 2013. Potrivit variantei finale a prognozei de primavara, castigul salarial mediu net va avansa cu 15,2% in acest an. In urmatorii cinci ani, ritmul de crestere a salariilor va incetini, astfel ca in ultimul an al intervalului de prognoza va ajunge la 8,2%.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea