Financiar

Impozitele si taxele pentru locuitorii capitalei raman neschimbate in 2009

Motiv de bucurie pentru bucuresteni. Impozitele si taxele locale din Capitala pentru anul 2009 vor ramane la nivelul celor din 2008 si 2007. Proiectul de hotarare a fost adoptat ieri intr-o sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Potrivit Codului Fiscal, data de 31 mai este termenul limita prevazut pentru ca administratia locala sa stabileasca nivelul taxelor pentru 2009. Contribuabilii care vor achita impozitele pana la data de 31 martie a anului viitor vor beneficia, ca si in anii precedenti, de o reducere de 7%.

Astfel, potrivit documentului adoptat de municipalitate, nivelul impozitului pe cladiri depinde de zona in care se afla aceastea. Capitala este impartita in patru regiuni fiscale. Prima, denumita zona A este si cea mai scumpa si cuprinde centrul bucurestiului . Cei care locuiesc aici trebuie sa plateasca un impozit de 83 de lei pentru o garsoniera , 112 de lei pentru un apartament cu doua camere si 169 de lei pentru un apartament cu trei camere.

Diferentele insa fata de locatarii din zona B nu sunt foarte mari.
Aici impozitul pentru o garsoniera este de 81 de lei, pentru un apartament de doua camere este de 108 lei, iar pentru un apartament de trei camere este de 163 de lei.

Municipalitatea pastreza si anul acesta majorarile de impozit aplicate persoanelor fizice care detin mai multe cladiri. Astfel, daca aveti mai mult de o casa, veti plati un impozit mai mare cu 15% pentru a doua locuinta, si cu 50% mai mare pentru cel de-al doilea imobil in afara celui de domiciliu. Pentru cea de-a treia cladire fata de cea de domiciliu impozitul se va majora cu 75%, si cu 100% in cazul in care persoana fizica detine mai mult de cinci imobile.

Impozitele pentru autoturisme sunt calculate in functie de capacitatea cilindrica a motoarelor. Proprietarii de motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu capacitate cilindrica de pana la 1.600 cmc vor plati impozite de sapte lei pe fiecare 200 cmc ai motorului.

Cei care au masini mai puternice, cu capacitate intre 1.601 si 2.000 cmc, sunt taxati cu 15 lei pe fiecare 200 cmc ai motorului. Proprietarii de masini de teren platesc si mai mult: 30 de lei pe fiecare cmc, pentru cei care au motoare cu capacitatea intre 2.001 si 2.600 cmc si 60 de lei pe fiecare cmc pentru motoarele cu capacitatea intre 2.601 si 3.000 cmc.

Masinile care au motoare cu capacitati de peste 3.001 cmc sunt taxate cu 120 de lei pe fiecare 200 cmc ai motorului.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea