Financiar

Importam dublu fata de cat exportam

Romanii devin din ce in ce mai interesati de produsele straine. Datele privind importurile evidentiaza ca ne intereseaza masinile, bunurile manufacturate si alimentele produse de straini. In schimb, exportam produse prefabricate (mobila, textile, pielarie ), precum si materii prime .

Deficitul comercial a crescut in primele patru luni, comparativ cu perioada similara din 2007, cu 14,36%, la 6,9 miliarde de euro. Diferenta se observa mai acut la calculul in moneda nationala. Potrivit INS, Balanta comerciala este de 25, 37 mld de lei, in urcare cu 24,64% fata de ianuarie-aprilie 2007. Diferentele dintre importuri si exporturi nu mai mira pe nimeni, considera analistul economic Ilie Serbanescu. “Este o tendinta care se pastreaza de foarte mult timp.

Diferenta este aproape dubla, iar acest fapt nu poate conduce decat la dezastru. Efectele se vor observa fie pe cursul valutar, fie pe curs si preturi. Situatia poate degenera pana cand ne vom trezi in incapacitate de plata. In fiecare deceniu ne-am confruntat cu aceasta problema si riscam sa patim la fel si acum”, ne-a declarat Serbanescu. Conform datelor, cele mai mari diferente se inregisteraza

la alimente si materii prime. Datele arata ca Romania importa produse agroalimentare, bauturi si tutun in valoare de aproximativ 4 miliarde de lei, de mai bine trei ori mai mult decat exporta. In schimb, ducem in strainatate materii prime in valoare de 2,29 mld. de lei, un procent de 5,8% din nivelul importurilor fiind reprezentat de acest tip de bunuri.

Continuarea in Gardianul 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea