Financiar

Hrana scumpa subtiaza bugetul romanului

Romanul cheltuie astazi aproape 50% din bugetul de consum pe mancare , bautura si tigari. In Vest, procentul este de 15-20% (dintr-un buget de cateva ori mai mare). Ponderea mare a cheltuielilor pentru produsele de baza este o masura a saraciei.

Nu este suficient insa ca avem venituri „anemice", ne mai trebuie si preturi umflate.

Spre exemplu, chiar daca este din aceeasi categorie de venit, vecinul bulgar da mai putin pe mancare. Si asta nu pentru ca ar manca mai putin. Asa cum, daca noi cheltuim cel mai mult din UE pe carne, nu inseamna ca suntem „carnivorii" Europei. Poate doar ca avem parte de niste preturi care pica greu.

Dupa mancare, si cheltuielile cu intretinerea locuintei incep sa creasca. In aceste conditii, nu e de mirare ca trebuie sa strangem cureaua la cheltuieli care tin de un trai civilizat, precum educatia, sanatatea sau turismul .

Jumatate din cheltuielile unei gospodarii medii reprezinta mancare, bautura si tigari

Statistica da masura exacta a nivelului de trai – daca esti sarac, nu ai bani decat pentru nevoile de baza si strangi cureaua la sanatate ori distractii.

Statisticile europene privind nivelul de trai ne tin departe nu doar de tarile dezvoltate din UE, ci chiar de vecinii nostri bulgari. Asa reiese si din ultimul tablou prezentat de serviciul de statistica al Comisiei Europene, Eurostat, privind cheltuielile de consum ale gospodariilor in cele 27 de tari membre.

Datele se refera la anul 2005, dar in general, in ce priveste structurile de consum, diferentele sunt nesemnificative de la un an la altul. Oricum, este flagranta discrepanta dintre procentele romanesti si cele "europene".

Masa bulgarilor, mai decenta in cheltuieli


Astfel, in Romania, jumatate din cheltuielile de consum in 2005 mergeau pe mancare, bautura si tutun . In aceeasi perioada, in Bulgaria, proportia era de doar 35,3%. In general, in tarile din Europa Centrala si de Est, ponderea acestui tip de cheltuieli este de sub 30%.

Ponderea mare a cheltuielor cu mancare/bautura in totalul cheltuielilor reprezinta un semn evident de "buget anemic". Statisticienii au calculat ca, in categoria europenilor cu cele mai mici venituri, un sfert din cheltuieli reprezinta mancare, bauturi si tutun, iar 36%, reprezinta cheltuielile pentru locuinta. In schimb, in categoria celor mai mari venituri, numai 15% se cheltuieste pe mancare si 31% pe locuinta.

Cat dam noi in plus pe mancare, altii dau pe casa. In mai toate tarile europene, cele mai mari cheltuieli (in medie, o treime din total) sunt facute pentru locuinta si intretinere.

Romania este inregistrata ca avand cea mai mica pondere a cheltuielilor cu locuintele (19%), dar aceasta medie este "viciata" de faptul ca avem o pondere foarte mare de populatie care taieste in mediul rural. Evident, si la noi costurile cu energia au crescut si vor mai creste la niveluri europene. Cum vom echilibra atunci bugetul, daca nu vom reusi scaderea ponderii cheltuielilor cu alimente?

Intretinerea, tot mai costisitoare

Nu e de mirare ca familiei medii de la noi ii ramane practic foarte putin pentru celelalte cheltuieli care dau masura unui nivel de trai onorabil.

Dupa ce se achita si darile pentru locuinta, banii se impart intre haine si imbracaminte ( 6,2%), sanatate (3,8%), transport (6,5%), comunicatii (4,9%), recreere si cultura (4,2%), educatie (0,8%), restaurant si hotel (1,1%).

Avem si aici cateva anomalii – spre exemplu, rezervam o felie mai mare din buget pentru comunicatii decat francezii (2,2%). Sau, la noi, ponderea cheltuielilor pentru sanatate e mai mare dcat in Germania (3,6%). Din nou, putem gasi o explicatie in nivelul ridicat al costurilor si, in final, in slaba competitie de pe pietele autohtone.

„Carnivorii" Europei

Structura cheltuielilor depinde de cat se consuma, dar si de cat de scumpe sunt produsele respective. Spre exemplu, daca ne uitam la bauturi alcoolice si carne, constatam ca, din nou, Romania are rezervate primele locuri, dar asta in principal din cauza costurilor ridicate.

Doar la bautura, ne depasesc irlandezii, cunoscuti pentru "sete", dar si pentru preturile mari in domeniu. Poate ca suntem si noi printre cei mai inversunati adepti ai lui Bachus din Europa, dar, spre exemplu, nu stim sa fim campioni la consumul de carne. Asta doar daca painea nu trece pe post de carne consistenta.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea