Financiar

Guvernul va sustine taxa auto chiar daca este o decizie nepopulara

Guvernul va sustine aplicarea taxei auto chiar daca este o decizie nepopulara care va determina costuri electorale pentru Executiv sau pentru PNL, a declarat premierul Tariceanu la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

"Nu neglijez faptul ca o astfel de taxa costa electoral. Ne costa pe noi, Guvernul sau partidul, dar va declar foarte sincer ca nu pot sa ii mint pe cetateni numai pentru a face declaratii populiste", le-a spus premierul membrilor Cabinetului.

"Intre o atitudine populista si o atitudine sincera si responsabila pe termen lung - chiar daca este astazi nepopulara, chiar daca este foarte costisitoare politic - prefer, fara ezitare, o atitudine care sa tina cont de necesitatea protectiei mediului, a sanatatii oamenilor, a industriei din domeniu si a protejarii locurilor de munca", a adaugat Tariceanu.

Guvernul si Academia de au organizat saptamana trecuta in Parlament o dezbatere publica despre taxa auto, la care oficiali guvernamentali, politicieni, reprezentanti ai ONG-urilor si oameni simpli au prezentat argumente in favoarea sau impotriva acesteia.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a explicat ca taxa de poluare exista in majoritatea statelor UE si ca, in cateva dintre ele, depaseste chiar valoarea de achizitie a masinii.

Ministrul Mediului, Attila Korodi , a incercat si el sa-i convinga pe ascultatori ca din aceasta taxa vor fi amenajate, in orase, parcuri si piste de biciclete , se vor face impaduriri, se vor finanta proiecte de cercetare in domeniul energiei curate, iar oamenii vor putea accesa fonduri chiar pentru a-si introduce sisteme de climatizare , bazate pe energii alternative.

Pe de alta parte, reprezentantii opozitiei au sustinut ca nici in forma actuala taxa nu este buna.

Deputatul PD-L Gratiela Iordache a declarat ca "taxa nu contribuie la si nici la reducerea poluarii", pentru ca exact masinile non-euro, care polueaza cel mai mult, nu sunt incluse in noul proiect al taxei auto. In plus, deputatul PD-L a afirmat ca noul proiect nu tine seama de motiunea simpla adoptata de Parlament pe aceasta tema, care impunea restituirea integrala a banilor pana la sfarsitul anului 2008.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea