Financiar

Guvernul poate ingheta salariul minim invocand cresterea inflatiei

Sindicalistii nu renunta la majorarea salariului minim! Ei se intalnesc miercuri cu reprezentantii Guvernului si ameninta cu proteste de strada, in toamna, daca salariul minim nu va creste la 540 de lei, de la 1 iulie.

Guvernul a promis, in 2007, la presiunea sindicatelor, ca va majora salariul minim pe economie pana la 540 de lei pe luna. Angajamentul, inscris intr-o Ordonanta de Guvern , este triplu conditionat: de evolutia produsului intern brut, a productivitatii muncii si a inflatiei.

Confederatiile sindicale invoca datele statistice: o crestere economica peste asteptari , de 8,2%, in primul trimestru din 2008. Si mentinerea unei rate a productivitatii de 10% in luna mai a acestui an. La randul sau, Guvernul invoca deteriorarea indicatorului inflatie , care a depasit deja tinta asumata pentru anul in curs.

In luna mai, inflatia anualizata s-a plasat la 8,46, mult dincolo de tinta prognozata de autoritati pentru finalul anului 2008. Sindicalistii observa ca cele mai mari scumpiri s-au produs in zona preturilor administrate de stat, in special in domeniul energetic.

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin , afirma ca aproximativ un milion de angajati din Romania depind de nivelul salariului minim. Un numar insuficient, spune sindicalistul, pentru a justifica interesul electoral al Executivului.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea