Financiar

#electricitate # scumpire energie electrica #fmi

Guvernul a promis FMI sa scumpeasca electricitatea cu 5%

Pretul curentului electric va creste cu 5% spre finele anului 2012, atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali, potrivit scrisorii de intentie agreate de Guvern cu FMI.

"In sectorul electricitatii, procesul (de liberalizare - n.r.) va incepe cu o ajustare de 5% a pretului reglementat platit de consumatorii casnici si noncasnici, spre finele anului 2012", se arata in scrisoare.

Piata se va liberaliza progresiv de la 1 septembrie, cand 15% din energia catre noncasnici va fi scoasa din segmentul reglementat, pana la 31 decembrie 2013, cand toti consumatorii industriali vor plati tarifele pietei.

Preturile reglementate pentru populatie vor fi eliminate pana la 1 ianuarie 2018.

Termenul limita pentru aprobarea in Guvern a legii electricitatii este finele lunii martie, iar, pentru noua lege a gazelor, sfarsitul lunii aprilie.

Executivul s-a conformat in privinta legii energiei, care a fost adoptata in Guvern la data de 16 martie si in prezent este in dezbatere la Senat.

La gaze, un calendar de eliminare a preturilor reglementate va fi stabilit pana la finele lunii aprilie. O bursa a gazelor va fi functionala incepand cu 1 ianuarie 2013.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea