Financiar

#radu gratian ghetea #cec bank #bnr #imprumut #credit #rezerva

Ghetea: Primul efect al reducerii dobanzii de referinta este scaderea dobanzii la depozite

Decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda cheie de la 10 la 9,5% este un semnal puternic de reducere a dobanzilor in piata, dar atentie: primele care vor scadea vor fi dobanzile la depozite a declarat aseara la Money Show, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea . El este de parere ca bancile trebuie sa caute solutii de a relansa creditarea, chiar daca nu exista apetit pentru credit.

"Bancile trebuie sa crediteze. Trebuie sa valorifice banii cu tot apetitul scazut pentru creditare. Principalul efect pe care o sa-l vedem in perioada urmatoare este ca bancile intai reduc dobanzile la depozite", a declarat la The Money Show, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea .

Pe o ieftinire mizeaza si Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Unicredit Tiriac Bank. In opinia sa, dobanzile la depozite nu ar trebui sa depaseasca 10%, iar la credite 14-15%.

Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania se asteapta ca ratele dobanzilor la credite sa scada abia spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru, in august-septembrie, deoarece bancile trebuie sa vada ca noua situatie le permite o scadere a dobanzilor, informeaza NewsIn.

, BCR: Dobanzile la credite vor scadea curand


"Varful de dobanzi a fost atins lunile trecute. De acum incolo ele vor scadea, treptat. Vom vedea reduceri de dobanzi foarte curand", spune  Lucian Anghel , economist-sef BCR, citat de Gandul. De ce intarzie bancile sa reduca dobanzile? Pentru ca asa scrie in contractele de credit. Decizia BNR influenteaza numai creditele in lei, a caror dobanda este calculata, aproape de catre toate bancile, dupa Robor, respectiv dobanda la care se imprumuta intre ele in lei bancile din Romania pe anumite termene (pe o luna, trei, sase, un an).

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea