Financiar

#polite asigurari auto #daune mari accidente #marire pret polite

Generali: Politele RCA ar trebui majorare cu 15 sau 50%

Unii asiguratori ar trebui sa scumpeasca politele RCA cu 15%, iar altii cu 40-50%, deoarece sunt diferente foarte mari intre tarifele societatilor care incheie polite RCA , iar rata daunei la nivel de piata este de 96%.

"Este foarte greu de facut o estimare la nivelul pietei. Majoritatea asiguratorilor declara cresteri cu 15-20%. Reprezentantii CSA vorbesc de 10%. Deoarece intre tarifele asiguratorilor RCA sunt diferente foarte mari, probabil ca unii ar trebui sa creasca cu 15%, iar altii cu 40-50%", a declarat seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari, Radu Ionescu.

El a adaugat ca, potrivit calculelor Generali Asigurari, rata daunei - despagubiri platite plus rezervele tehnice, inclusiv IBNR (rezerva de daune neavizate n.r.) - se ridica la nivel de piata la 96%.

"In aceste conditii, luand in considerare cheltuielile de achizitie si administrare a asigurarilor RCA, probabil ca prima medie pe piata ar trebui sa creasca cu 40%", a explicat Ionescu.

Insa cresterea nu ar trebui sa fie identica pentru toate categoriile de asigurati, considera reprezentantul Generali Asigurari.

Ionescu a mai spus ca RCA este un produs standard, insa cu tarife foarte diferite de la un asigurator la altul, pentru aceleasi categorii de risc.

Astfel, "10% poate fi o crestere suficienta pentru anumiti asiguratori (astfel incat sa nu inregistreze pierderi prin practicarea noilor tarife), dar nu stiu daca este o crestere suficienta pentru media pietei", a aratat Ionescu.

Majorarea "galopanta a cheltuielilor cu reparatiile (piese si manopera), precum si cresterea frecventei de producere a riscurilor asigurate - numar de masini tot mai mare, infrastructura incapabila de a mai prelua traficul actual - reprezinta principalii factori care conduc la scumpirea politelor", considera seful biroului asigurari auto al Generali Asigurari.

Radu Ionescu a precizat ca asiguratii din Romania sunt implicati tot mai mult in evenimente in afara teritoriului Romaniei, mai ales in vestul Europei, "unde costurile si pretentiile de despagubire sunt mai mari".

O alta cauza a scumpirii politelor este cresterea numarului de cereri de despagubire - si a platii acestora - pentru vatamari corporale si prejudicii fara caracter patrimonial.

In ce priveste tariful RCA practicat de Generali Asigurari pentru 2009-2010, acesta este unul segmentat si prevede modificari foarte diferentiate in functie de profilul asiguratilor sau potentialilor asigurati, de rezultatele inregistrate in anul de asigurare in curs de cei care au mai fost asigurati la Generali si de zona de utilizare preponderenta a vehiculului, a precizat Ionescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea