Financiar

Gazprom atentioneaza: gazul se scumpeste cu 25%

Gazprom, care detine monopolul asupra exporturilor de gaze ale Rusiei, anticipeaza ca preturile la gazele furnizate Europei vor creste cu 25% pana la sfarsitul anului, ca urmare a ultimelor avansuri ale costului petrolului, a declarat presedintele grupului rus, Alexei Miller , citat de Reuters.

Reprezentantul Gazprom estimeaza ca preturile la gazele naturale vor avansa de la 400 de dolari pe mia de metri cubi la 500 de dolari pe mia de metri cubi, pana la sfarsitul anului 2008.

Costul gazelor naturale va ajunge la 1.000 de dolari pe mia de metri cubi, daca pretul petrolului atinge pragul istoric de 250 de dolari pe baril.

Gazprom este cel mai mare producator de gaze naturale la nivel global si furnizeaza un sfert din necesarul Europei.

Gazprom a anticipat, in luna iunie, ca exporturile sale vor aduce 64 de miliarde de dolari in acest an, cu 62% peste nivelul de 39,5 miliarde de dolari din 2007, pe fondul cresterii preturilor in sectorul energetic.

Totodata, grupul a precizat ca estimeaza in acest an un pret mediu la export de 401 dolari, pentru mia de metri cubi de gaze. Romania importa prin intermediari , de la Gazprom, circa o treime din necesarul anual de gaze naturale, estimat la 17-18 miliarde de metri cubi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea