Financiar

Gaze naturale doar la pret de import, din 2013

Romanii nu vor mai beneficia mult timp de avantajul propriilor resurse ieftine de gaze naturale. Potrivit Petrom, guvernul nu va mai putea controla preturile in cativa ani.

Pretul gazelor naturale din productia interna va fi similar cu cel de import in 2012 sau 2013. In acel moment, cosul de gaze, sistem care exista doar in Romania, dintre toate statele membre ale UE, va disparea.

„In 2012-2013, cand va fi construit Nabucco , nu cred ca vom avea cos de gaze. (...) Vrem ca pe termen lung cosul sa dispara, pentru ca astfel vom vinde gaze la preturi internationale", a declarat, ieri, Gerald Kappes, membru al conducerii executive a Petrom, citat de Mediafax.

Pentru ca necesarul de gaze este acoperit in proportie de circa 70% din productia interna si de 30% din Rusia, toti consumatorii trebuie sa primeasca gaze la cos in aceste proportii, pentru a se asigura accesul nediscriminatoriu la resurse.

Furnizorii spun ca vand in pierdere


In prezent, gazele din productia interna, asigurate in procente aproximativ egale de Petrom si Romgaz , sunt de doua ori mai ieftine decat cele din import, respectiv 210 dolari pe mia de metri cubi, fata de 420 de dolari.

Desi furnizorii achizitioneaza gazele din import cu peste 400 de dolari pe mia de metri cubi, consumatorii casnici le platesc acum la o valoare de 370 de dolari, potrivit hotararii emise de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Din aceasta cauza, furnizorii reclama faptul ca inregistreaza pierderi consistente. „Luam imprumuturi de la banci ca sa platim in avans gazele. Fiind an electoral, guvernul amana problema gazelor, agravand situatia, pentru ca o scumpire nu iti aduce publicitate buna", a declarat, ieri, directorul executiv comercial al distribuitorului Wirom Gas, Illo Vogelhaupt. El a adaugat ca pana la sfarsitul anului ar fi necesara o scumpire de peste 25%, iar preturile gazelor din import ar putea ajunge la 500 de dolari la finele anului.

Fondul social de gaze ar putea fi desfiintat

Gabriel Sarbu, director in cadrul ANRE, a declarat pentru „Adevarul" ca „la 1 iulie, vom ajusta tarifele potrivit justificarilor". Pretul gazelor din productia interna a crescut ultima data la 1 februarie, dar incasarile suplimentare ale producatorilor trebuiau directionate catre un fond social de gaze, pentru a ajuta consumatorii nevoiasi.

Senatul a respins insa ordonanta Guvernului de constituire a fondului, iar daca si Camera Deputatilor va adopta aceasta pozitie, Executivul va trebui sa gaseasca alta sursa de sprijin.

Pe de alta parte, Romania ar putea face lobby la Comisia Europeana (CE) pentru a incerca schimbarea unor prevederi legislative la nivel european, care ar necesita modificarea contractului de privatizare a Petrom si ar permite majorarea redeventelor impuse companiei, a declarat Corneliu Condrea, director in cadrul Ministerului Economiei.

 


Aboneaza-te la Newsletterul de stiri mondene ca sa primesti in fiecare dimineata ultimele noutati despre vedetele tale favorite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea