Financiar

#ford #automobile craiova #masini #productie #furnizori

Ford poate incepe sa dezvolte productia la Craiova

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus ca semnarea acordului de garantie cu pentru un imprumut de 400 de milioane de euro va permite companiei Ford sa inceapa productia de automobile in municipiu, asa cum a promis, ceea ce inseamna dezvoltarea economica a zonei.

"Maine (joi - n. r.), se semneaza la sediul Guvernului acel imprumut intre Ministerul de Finante, firma Ford si Banca Europeana de Investitii (BEI) in suma de peste 400 de milioane de euro. Asta inseamna ca statul roman garanteaza acesti bani, iar Ford poate sa inceapa sa-si dezvolte productia, asa cum a promis si pana la sfarsitul anului 2011 sa produca la capacitate maxima. Asta inseamna , inseamna salariati, noi angajari si toata lumea multumita", a declarat primarul Antonie Solomon, in cadrul unei conferinte de presa, precizeaza Mediafax.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, va semna joi, acordul de garantie cu Banca Europeana de Investitii, in baza caruia producatorul american de automobile Ford va beneficia de garantii de stat pentru investitiile care urmeaza sa fie efectuate la uzina din Craiova.

Banca Europeana de Investitii va acorda companiei Ford Romania un imprumut in suma de 400 milioane de euro destinat sustinerii programului de investitii la uzina din Craiova.

Din partea BEI, acordul va fi semnat de vicepresedintele institutiei Matthias Kollatz Ahnen.

BEI a aprobat in luna mai un imprumut de 600 milioane euro catre Ford Europa, dintre care euro sunt destinate cercetarii si dezvoltarii la compania Ford Werke GmbH din Germania, iar 400 milioane euro vor fi investite in proiectul uzinei de la Craiova.

Guvernul a decis deja sa acorde Ford garantii de 320 de milioane de euro, care acopera 80% din creditul de la Banca Europeana de Investitii destinat confinantarii unui proiect de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon si productiei ulterioare la uzina din Craiova.

Garantia a fost autorizata, in luna noiembrie, de catre Comisia Europeana. Grupul Ford a devenit actionar majoritar la Automobile Craiova in 2007, cand a achizitionat 72,4% din capitalul firmei de la statul roman, pentru 57 de milioane de euro.

Ulterior, participatia grupului a crescut la peste 90%. Ford a programat pentru activitatile din Romania investitii de 1,2 miliarde euro, finantate in cote egale, de cate 600 de milioane de euro, de BEI si Ford Europa.

Ford a contactat mai multi furnizori romani de componente auto

Mai multe firme membre ale Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) au fost contactate de reprezentantii Ford Romania in vederea semnarii unor eventuale contracte, a declarat pentru Mediafax presedintele organizatiei profesionale, Constantin Stroe .

Reprezentantii Ford Romania au declarat ca spera sa stabileasca relatii de cooperare cu furnizori romani de componente auto si intentioneaza sa utilizeze serviciile cat mai multor operatori locali, care indeplinesc standardele companiei.

Silvliu Badea, directorul general adjunct al Grupul Industrial Componente din Pitesti, care cuprinde sapte producatori de ansamble auto, a precizat ca firmele din organizatie au primit cereri de oferte de pret din partea companiei americane.

La randul sau, directorul producatorului de sisteme auto de franare Autonova Satu-Mare, Cristian Suteu a afirmat ca societatea a primit recent o echipa de experti de la uzina din Craiova, care a evaluat potentialul firmei. Atat Grupul Industrial Componente, cat si Autonova fac parte din ACAROM.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea