Financiar

#sapard #control #comisia europeana #executare silitate #fonduri ue

Fondurile UE utilizate fraudulos, recuperate prin executare silita

Conform unei ordonante aprobate de Guvern, fondurile comunitare utilizate fraudulos vor fi recuperate prin executare silita. In acest sens, va fi folosit acelasi sistem ca in cazul recuperarii creantelor bugetare.
In plus, beneficiarii programelor finantate de Uniunea Europeana, care nu indeplinesc la termen obligatiile asumate vor plati majorari pentru intarziere. In cazul in care creantele bugetare rezultate din nereguli nu pot fi recuperate prin plata voluntara sau deducere , autoritatile competente in gestionarea fondurilor comunitare vor transmite titlurile executorii catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pentru executare silita.
Autoritatile cu competenta in gestionarea fondurilor comunitare au obligatia sa comunice Departamentului guvernamental de Lupta Antifrauda, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, masurile ce s-au luat in vederea recuperarii potentialelor prejudicii. Dupa un audit realizat luna trecuta, Bruxelles-ul a recomandat autoritatilor romane sa suplimenteze si sa intensifice controalele privind platile din fonduri SAPARD.
Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a precizat ca noile verificari se aplica doar in cazul cererilor de plata care sunt deja in sistem si pentru cele care vor fi depuse de acum incolo. Valoarea cererilor de plata aflate in aceasta situatie se ridica la suma de 350 milioane de euro. Platile se vor face pe baza unor verificari mai amanuntite. Controalele suplimentare cerute de Comisia Europeana ar putea duce la o reverificare a modului in care au fost respectati parametrii specificati in executia investitiilor financiare din fonduri SAPARD.

Directorul general al Agentiei de Plati ( APDRP ), Laszlo Klarik, a recunoscut ca recomandarea facuta de Bruxelles va spori birocratia din sistem. “Nu vor fi reluate toate controalele, dar din niste elemente minime din controalele efectuate de autoritati avem o asigurare in plus”, a declarat Laszlo Klarik. Chiar si cu toate acestea, oficialul european a dat asigurari beneficiarilor de fonduri SAPARD ca termenul limita de plata a cererilor nu va depasi pragul celor 90 de zile prevazute in contractul de finantare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea