Financiar

#fmi #bani #guvern #transa #imprumut

FMI nu ne da a treia transa daca nu avem Guvern

Fondul Monetar International(FMI) ar vrea sa dea Romaniei a treia transa de bani din imprumut, insa asteapta discutiile cu noul Guvern de la Bucuresti. Reprezentantii institutiei financiare internationale si-au amanat vizita in Romania pana cand va fi instalat un nou Guvern, desi precizeaza ca acordul dintre tara noastra si FMI ramane valabil.  

Romania are foarte mare nevoie de banii din a treia transa a imprumutului FMI, in caz contrar ar putea ajunge in imposibilitatea de a plati salariile si pensiile. Aceasta este declaratia facuta ieri de presedintele Traian Basescu. Drept raspuns, Fondul spune ca nu crede ca acordul cu Romania va pica, insa pentru a purta discutii si a evalua situatia din Romania trebuie sa poarte discutii cu un Guvern, care in acest moment nu mai exista la Bucuresti.

De aceea, reprezentantii FMI asteapta ca tara noastra sa aiba un Guvern care sa nu fie interimar, care sa-si poata asuma raspunderi si sa poate raspunde in legatura cu angajamentele pe care si le ia.

Ce zice FMI

"FMI urmareste indeaproape evolutiile politice din Romania si nu anticipeaza o intrerupere a acordului stand-by cu acest stat sau o schimbare a politicii ca urmare a acestor evolutii. Programele FMI sprijina politicile economice sanatoase ale statelor partenere si nu un anumit guvern sau partid. Prin urmare, o misiune a FMI, care sa initieze discutiile cu autoritatile pentru a doua revizuire a acordului stand-by, este asteptata sa viziteze Romania imediat dupa ce s-a format noul cabinet", a explicat, Jeffrey Franks , seful misiunii FMI in Romania, citat de Gandul.

O delegatie a FMI ar fi trebuit sa ajunga la Bucuresti saptamana viitoare pentru a elabora un raport trimestrial privind respectarea acordului de catre tara noastra. Concluziile acestui raport trebuiau aprobate de sefii Fondului de la Washington, conditie esentiala pentru acordarea celei de-a treia transe din imprumut pentru Romania.

La aceasta cea de-a treia intalnire, oficialii romani trebuie sa prezinte seturile de masuri pe care le va lua in legatura cu reducerea cheltuielilor bugetare (prin concediul fara plata pentru bugetari si restructurarea agentiilor guvernamentale) dar si prin modificarea legii pensiilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea