Cum sa...

#craciun #buget #bani

Cum sa-ti alcatuiesti un buget pentru Craciun

Craciunul poate sa-ti dea batai de cap, mai ales ca el presupune cheltuieli in plus fata de cele obisnuite. Afla in cele ce urmeaza cum poti sa-ti alcatuiesti bugetul de in numai cinci pasi.


1  Fa o lista cu persoanele carora vrei sa le oferi un cadou de Craciun

 

Asigura-te ca din aceasta lista nu vor lipsi: rudele, colegii de la munca, sefii de la job,  vecinii mai apropiati, prietenii si orice alte persoane pentru care esti dispus sa cumperi cadou .

 

2  Gandeste-te la cat de mult esti dispus sa cheltuiesti de Craciun

 

Calculul este relativ simplu.  Mai intai trebuie sa estimezi cati bani poti economisi incepand din acest moment si pana pe 25 decembrie. Apoi, trebui  sa te gandesti la o suma de bani la poti sa renunti de dragul cadourilor de Craciun.

 

3  Te intorci la pasul 1 si iti prioritizezi lista
 

Incerci ca scurtezi pe cat posibil lista de la punctul  1. Iti structurezi lista in trei categorii: cadou cumparat, cadou de facut,  fara cadou.

Din moment ce stii cat iti poti permite sa cheltuiesti, poti estima cati oameni din lista ta primesc cadouri pe care ai dat bani. In cea de-a doua categorie intra persoanele pentru care nu mai esti dispus sa cheltuiesti bani, dar carora le poti face cadouri handmade.  Chiar daca exista si categoria de oameni pentru care nu cumperi si nici nu confectionezi  cadouri, ar fi frumos din partea ta sa le trimiti macar o felicitare de Craciun.

 

4  Punerea in aplicare a planului

 

Cadouri cumparate:  In dreptul fiecarui nume de pe lista, trebuie sa notezi bugetul alocat. Asigura-te insa ca nu depasesti bugetul stabilit la punctul 2. Singura regula este ca nu poti cheltui toata suma pentru o singura persoana.

Cadouri de facut:   Pentru prieteni, vecini si colegi poti face prajituri. Pentru familie, poti confectiona o felicitare personalizata cu o fotografie a copiilor.

Persoanele fara cadou: Trimite-le o felicitare personalizata.

 

5  Incadreaza-te in buget

 

Nu cheltui mai mult decat ai estimat. Daca bugetul tau este restrans, va trebui sa tii cont de o resursa valoroasa care nu te costa nimic: CREATIVITATE .  Ea trebuie combinata cu un alt ingredient important: TIMPUL.

Timp+ Creativitate = Cadouri minunate la un pret mic

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului