Financiar

#dobanda cheie fed #criza economica mondiala

Fed mentine dobanda cheie, perspectivele sunt sumbre pe termen scurt

Consiliul de politica monetara al Federal Reserve (Fed) a decis miercuri sa mentina dobanda cheie in culoarul de 0-0,25%, anticipand ca acest nivel "exceptional de mic" va mai fi mentinut, deoarece informatiile primite sugereaza ca economia a slabit in continuare, potrivit unui comunicat.

"Informatiile primite de consiliul de politica monetara al Fed - Federal Open Market Committee (FOMC) -, de la reuniunea din decembrie, sugereaza ca economia s-a subrezit in continuare", afirma bancherii centrali americani, intr-un comunica publicat pe pagina de internet a institutiei.

"Productia industriala, demararea unor constructii noi si piata muncii au continuat sa inregistreze scaderi drastice, in conditiile in care consumatorii si companiile si-au redus cheltuielile. Mai mult decat atat, cererea de pe piata internationala pare sa se tempereze semnificativ", observa membrii FOMC.

Banca centrala americana arata ca situatia de pe unele piete financiare s-a imbunatatit, reflectand partial eforturile guvernelor de a furniza lichiditate si de a consolida institutiile financiare, dar conditiile de creditare pentru familii si firme raman, totusi, aspre.

Fed estimeaza ca "o revigorare treptata a activitatii economice va incepe mai incolo in decursul acestui an, dar riscurile care ameninta aceasta perspectiva sunt semnificative". Federal Reserve anticipeaza, de asemenea, ca presiunile inflationiste vor fi foarte scazute in urmatoarele trimestre, in contextul ieftinirii energiei si altor marfuri, din ultimele luni.

"Mai mult decat atat, FOMC vede anumite riscuri ca inflatia sa se mentina un timp sub ratele care asigura optim o crestere economica si o stabilitate a preturilor pe termen lung", avertizeaza banca centrala americana.

Federal Reserve va folosi "toate instrumentele disponibile, ca sa sprijine reluarea unei cresteri economice sustenabile si stabilitatea preturilor".

Astfel, Fed "continua sa cumpere cantitati mari de credite si de Valori mobiliare garantate cu ipoteci, pentru sustinerea pietei ipotecare si a celei imobiliare" si "este gata sa extinda cantitatea unor astfel de achizitii, ca si durata programului".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea