Financiar

#datorie #insolventa #faliment

Falimentele firmelor romanesti au lasat in urma datorii de 1,5 miliarde euro

Numarul mare de falimente in randul firmelor romanesti, din ultimii doi ani si jumatate, au lasat in urma datorii de aproape 2,5 miliarde de euro la nivel national, a declarat Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania ( ).

Din totalul datoriilor, circa un miliard de euro a fost recuperat in 2007 si 2008, insa, pentru anul acesta, lichidatorii estimeaza ca firmele pagubite nu vor putea recupera mai mult de 300 milioane euro.

"In momentul de fata, problema cea mai mare a lichidatorilor este una noua. In contextul economic actual nu poti sa vinzi aproape nimic, deci nu poti recupera datoriile. Anul acesta, ne asteptam la un grad de recuperare de pana la 20% din masa credala, adica mai putin de jumatate din nivelul obtinut in anii precedenti", a declarat, pentru Gandul, Arin Stanescu, presedintele UNPIR .

Blocajul financiar dintre furnizori si firme este una dintre cele mai problemele pe care le aduce valul de falimente din acest an, blocaj amplificat si de inghetarea creditarii, spune acesta. Astfel, daca in anii trecuti lichidatorii reuseau sa recupereze pana la 500 de milioane de euro pe an din vanzarea bunurilor firmelor care au falimentat, anul acesta Stanescu spune ca se vor recupera, per total, cel mult 300 de milioane de euro, in conditiile in care in primele sase luni au fost recuperate datorii de circa 120 de milioane de euro. Dintre acestea, 87 de milioane au fost incasate in contul datoriilor catre stat.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea