Financiar

#it&c #computere #servicii business #exporturi

Exportul in IT&C a crescut cu 10% in 2009

Exporturile au crescut in sectorul IT &C cu 10 procente in 2009, la 3,3 miliarde de euro, in conditiile in care pe ansamblul economiei s-a inregistrat o reducere puternica, potrivit unui studiu realizat de Institutului pentru Tehnica de Calcul ( ). Prin comparatie, cresterea din 2008 a exporturilor din acest sector a fost de 50%.

Ponderea TI &C in totalul exporturilor de bunuri si servicii ale Romaniei s-a marit astfel la 9%.

"Anii 2008 si 2009 au adus o schimbare remarcabila in sectorul hardware in sensul corectarii decalajului dintre exporturi si importuri care se accentuase in perioada anterioara, aducand deficitul comercial al sectorului la -2,7 miliarde euro", se arata in studiul .

Exportul de hardware si electronica a inregistrat cresteri record, cu 125% in 2008 si cu 30% in 2009, cand a ajuns la circa 2 miliarde euro, in ce importul a cunoscut o incetinire in 2008 si o scadere serioasa (-20%) in 2009.

Romania ramane net importatoare de hardware si electronica, dar soldul negativ al balantei externe s-a redus la doar -1,15 miliarde euro.

Exportul de software si servicii IT a continuat sa creasca in 2008, cand a atins o valoare de cca 640 milioane euro si a semi-stagnat in 2009, sectorul mentinindu-se net exportator, cu un sold extern pozitiv si in crestere.

In ceea ce priveste numarul de firme IT&C, acesta a continuat sa se mareasca in 2008, depasind 21.200 (circa 3% din numarul total pe economie). Peste trei sferturi din acestea apartin sectorului software si servicii IT, care a ramas unul din cele mai dinamice din punctul de vedere al initiativei antreprenoriale.

Tendinta de crestere numerica din ultimii ani a fost stopata abia in 2009, cand inrautatirea mediului economic si financiar a provocat disparitia unor firme mici si mijlocii, si a pus in dificultate chiar si companii mari.

Cateva din marile firme IT&C se numara printre cele mai puternice companii ale Romaniei. Este vorba, in primul rand, de cei doi mari operatori telecom (Orange si Vodafone) care fac parte din primele zece companii in ordinea cifrei de afaceri, dar si de alte sase societati (Romtelecom, Nokia, RCS/RDS, Altex, Cosmote si Flamingo International) care au intrat in 2008 pe lista primelor 100 de companii.

Potrivit analistilor de la ITC , fata de anii anteriori, companiile IT&C au inregistrat o usoara pierdere de teren in astfel de top -uri, fiind devansate de societatile din domeniile energetic, utilitati si retail.

Potrivit studiului realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul, contributia la PIB a industriei IT&C a fost de 3,15% in 2008, in scadere fata de anul anterior si a urcat usor la 3,20% in 2009.

Aportul cel mai important (2%) l-au avut serviciile telecom, unde insa s-a mentinut tendinta de reducere din ultimii ani, in timp ce contributia din software si servicii a fost de 0,8%, iar cea a sectorului hardware, desi in crestere, nu a depasit 0,4%.

Ponderea industriei IT&C in PIB ramane relativ mica in comparatie cu alte state europene (unde se situeaza intre 5% si 10%) si a avut o dinamica negativa dupa , scaderea din telecomunicatii nefiind compensata in intregime de cresterea din software si servicii si hardware.

Este de asteptat ca in urmatorii doi ani contributia IT&C la PIB sa se mareasca, apropiindu-se de 3,5%, dat fiind perspectivele de crestere mai rapida decat in alte sectoare in perioada de relansare a economiei.

Capitala isi mentine rolul de pol absolut al industriei IT&C. Aici se realizeaza o cifra de afaceri de peste 6,8 miliarde euro (75% din totalul TI&C), se genereaza o contributie la PIB de peste 3 miliarde euro (80% din total) si lucreaza peste 74.000 de angajati IT&C (59% din total).

Productia de software si servicii se acumuleaza, dupa Bucuresti (62%), in regiunile Vest si Nord-Vest cu 8% fiecare, dupa care urmeaza Centru si Sud cu cate 6%, in timp ce sectorul hardware este concentrat in Vest si Nord-Vest (care detin impreuna 80% din productie si 66% din cifra de afaceri), dupa care urmeaza Capitala.

Concentrarea activitatilor IT&C in locatiile traditionale (Bucuresti, Timisoara, Cluj) a determinat companiile si noii investitori sa-si indrepte atentia si spre alte ale tarii.

In software si servicii alternativa este cautata la Iasi, Brasov, Sibiu, Galati si Craiova, iar in hardware miscarea pare a fi spre Transilvania, evitandu-se insa indepartarea de granita de vest din cauza situatiei infrastructurii de transport.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea