Financiar

#finantare dificila #explozie falimente finantare

Explozie a falimentelor din cauza finantarii dificile

Anul viitor, numarul de falimente ar putea creste exponential in situatia in care sursele de finantare pentru companii sunt din ce in ce mai putine.

In 2008, an in care efectele crizei au inceput sa se simta puternic numai spre sfarsit, numarul falimentelor este estimat la 14.000. In 2009, un an aflat in zodia crizei, numarul de firme prabusite ar putea atinge cote alarmante, informeaza Evenimentul Zilei.

Principalele surse de la care companiile fac rost de bani in caz de nevoie sunt creditele bancare, piata de capital si fondurile de investitii. In aceste momente, piata creditelor este aproape inghetata, iar celelalte mecanisme de finantare sunt si ele subrede.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache , a recunoscut ca pe piata de actiuni "situatia este dramatica". Totusi, el a tinut sa precizeze ca Bursa nu consta numai in tranzactii cu actiuni.

"Companiile au in acest moment o nevoie acuta de finantare. Piata de capital ofera in continuare aceasta posibilitate, mai ales prin instrumentele cu venit fix, respectiv obligatiuni corporative, care sunt sigure si ofera randamente ridicate", a declarat Farmache.

Desi industria a fost serios afectata de criza, fondurile de investitii reprezinta principala sursa de finantare in absenta creditelor bancarei in conditiile in care se desfasoara tot mai putine oferte publice initiale in vederea listarii companiilor, crede Cristian Nacu, partener la compania de administrare de fonduri inchise Enterprise Investors.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea