Financiar

#summit bruxelles #lider europeni #plan relansare

Europenii s-au pus de acord asupra unui plan de relansare pentru 2009

Anul 2009 se anunta mai dificil decat anul acesta pentru economia mondiala, a avertizat joi seara seful FMI, in timp ce liderii europeni se puneau de acord asupra unui plan de relansare coordonat, iar Senatul american respingea salvarea industriei auto nationale.

"2008 a fost un an dificil pentru economia mondiala, dar in niciun caz nu putem spera ca 2009 sa fie mai bun", a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn , in vizita in Costa Rica , anunta AFP.

"Acest lucru este valabil pentru toata lumea, pentru Statele Unite, pentru Europa, FMI prevede o crestere negativa anul viitor", a subliniat Strauss-Kahn.

Reuniti in summit la Bruxelles, liderii europeni s-au pus de acord asupra unui plan de relansare de circa 200 de miliarde de euro, adica 1,5% din produsul intern brut european, a anuntat seful guvernului italian, Silvio Berlusconi. "Suntem toti de acord", a declarat Berlusconi presei, la finalul unui dineu cu omologii sai.

Sefii de stat si de guvern europeni erau chemati sa valideze ideea de a injecta 200 de miliarde de euro in economia blocului. Acest obiectiv, care fusese propus de Comisia Europeana, a fost aprobat cu rezerve de ministrii de finante ai UE saptamana trecuta.

Si cancelarul german Angela Merkel, care avea obiectii fata de acest plan, a anuntat ca sustine obiectivul acestuia si nu a exclus noi masuri de sustinere a activitatii economice la inceputul anului 2009.

Gravitatea crizei a fost ilustrata din nou de Bank of America , cea mai mare banca din Statele Unite, care a anuntat ca va desfiinta intre 30.000 si 35.000 de locuri de munca in urmatorii trei ani, ca urmare a fuziunii prevazute cu Banca de afaceri Merrill Lynch si din cauza climatului economic sumbru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea