Financiar

#european #roman #bani

Europeanul bogat, mai cumpatat decat romanul mediu

In Romania, depozitul bancar si vacanta petrecuta acasa sunt o raritate. In Europa lucrurile stau exact invers.

Aproape 43% dintre francezii cu venituri anuale de peste 50.000 de euro prefera sa isi petreaca timpul liber acasa, impreuna cu familia, arata un studiu al Mastercard Europe. Nu acelasi lucru il putem spune si despre romanul mediu (ale carui venituri nu depasesc 4.000 de euro pe an), dar care prefera sa isi petreaca vacantele fie in destinatii turistice din tara, fie in strainatate.

Doar 35% dintre romanii din mediul urban aleg sa-si petreaca timpul liber acasa, potrivit unei cercetari realizate de Daedalus Consulting la nivelul anului 2007. Mai mult, doar aproximativ 10% dintre europenii instariti aleg o vacanta luxoasa in strainatate fata de 15% dintre romanii cu salarii medii.

In acelasi timp, romanii nu sunt deloc familiarizati cu economisirea, cu instrumentele electronice de plata sau cu achizitia de bunuri via Internet. Potrivit celor doua studii citate mai sus, 35% dintre europeni au tendinta de a plasa bani in instrumente de economisire de tip bancar fata de numai 15% dintre romani. Aproximativ 70% dintre europeni folosesc un card de credit pentru cumparaturi fata de numai 30% dintre romani.

De altfel, potrivit datelor publicate din banci, nici detinatorii de carduri nu le folosesc in numar prea mare pentru cumparaturi direct din . In medie, doar 25% dintre posesorii de carduri il folosesc la si nu la bancomate. In privinta utilizarii Internetului pentru cumparaturi situatia este chiar mai evidenta in contextul in care doar 9% dintre romani folosesc aceasta cale pentru cumparaturi fata de 50% dintre europeni.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea