Financiar

#euro #dolar #rezerve

Euro pierde teren ca moneda de rezerve in favoarea dolarului australian si a celui canadian

Dolarul australian si cel canadian devin tot mai cautati ca monede de constituire a rezervelor valutare, bancile centrale cautand alternative la euro, pe fondul deteriorarii calitatii de credit a guvernelor din Europa, Statele Unite si Japonia, se arata intr-o analiza Bloomberg , citata de Mediafax.

"Isi vor face tot mai mult loc printre rezerve, datorita diversificarii", declara saptamana trecuta pentru Bloomberg News Cristian Noyer, membru in consiliul guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE).

Anterior, un inalt oficial al bancii centrale ruse afirma ca Rusia ar putea introduce dolarul australian si pe cel canadian in rezervele nationale pentru prima data dupa fluctuatiile violente ale dolarului american si ale monedei euro.

Analistii bancii elvetiene UBS anticipeaza totodata ca Fondul Monetar International (FMI) ar putea adauga dolarul australian si pe cel canadian la cosul de monede folosit pentru tranzactiile derulate de institutie.

Administratorii rezervelor valutare se alatura investitorilor privati, printre care se numara si uriasul fond american Pacific Investment Management Co., intr-o campanie de reorientare a portofoliilor catre monede din tari cu situatii economice imbunatatite sau in curs de ameliorare si care dispun de capacitatea de a-si reduce deficitele bugetare.

Uniunea Europeana, pe de alta parte, a fost nevoita sa creeze, impreuna cu FMI, un pachet de ajutor extern de 110 miliarde euro pentru Grecia, si sa infiinteze un fond de 750 miliarde de euro destinat sustinerii statelor puternic indatorate, cu deficite ridicate, din zona euro.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea