Financiar

#elena udrea #afaceri #livada #investitii #agricultura

Elena Udrea se face fermier

Fostul ministru al Turismului vrea sa achizitioneze 1.000 de hectare de teren agricol pe care sa cultive meri, peri, dar si cereale. In plus, vrea sa acceseze fonduri europene pentru construirea unor depozite pentru fructe si chiar pentru o fabrica de conserve. 

Elena Udrea a anuntat in presa sa are in vedere sa inceapa o afacere in agricultura si a acceptat sa vorbeasca intr-un interviu acordat Business24 despre planurile ei in acest domeniu. 

De ce ati ales tocmai livada de fructe?

Elena Udrea: In primul rand, ca un om care a fost in Guvern si care urmareste ce se intampla in economie, cred ca sansa Romaniei de a scapa de criza economica este agricultura si as vrea ca tot mai multi romani sa investeasca in agricultura. De la 1 ianuarie o sa fim obligati sa vindem terenurile agricole si strainilor si cred ca romanii trebuie sprijiniti, indrumati sa investeasca in agricultura. 
Am ales, deci, agricultura pentru ca este o afacere profitabila, iar acest considerent economic a fost cel mai important pentru mine. 

Nu m-am gandit sa fac doar pomicultura, insa vorbind cu specialisti in agricultura, am inteles ca cel mai rentabil este sa cultivi pomi fructiferi. Cel mai rentabil insemnand ca cel mai mare castig la hectar il ai daca faci pomicultura. Diferenta intre un hectar de teren agricol cultivat cu cereale fata de un hectar de teren agricol cultivat cu pomi fructiferi poate sa ajunga si la 1 la 5. Adica, poti castiga si de cinci ori mai mult din pomi fructiferi decat din cereale. Nu voi face numai culturi de pomi fructiferi. Intentionez sa cultiv si cereale: grau, porumb. 

In ce regiune va ganditi sa incepeti afacerile in agricultura?

Aproape de Bucuresti, in primul rand pentru calitatea terenurilor. Evident ca este foarte bine daca reusesti sa cumperi terenuri in zona Baraganului. M-am orientat relativ aproape de Bucuresti pentru ca accesul sa fie rapid, sa pot sa jng repede la ferma. Sigur, este important ca fermele sa fie pe suprafete mari de teren comasat. Este important sa pregatesc proiecte pentru fonduri europene. Romania va primi 10 miliarde pentru agricultura din fonduri europene in perioada 2014-2020 si sperantele sunt in acesti bani, sigur daca vom avea un guvern competent si in stare sa sprijine agricultura si fermierii. 

Ati facut deja demersurile pentru achizitionarea terenurilor agricole?

Am facut deja demersurile pentru achizitionarea terenurilor agricole in Calarasi, Teleorman, Buzau, dar si in Moldova am vazut niste terenuri de vanzare. Este greu sa gasesti suprafete mari de teren agricol comasate. Pretul este in crestere pentru ca se apropie 2014 si vor veni si strainii sa cumpere. Am fost deja sa vad terenurile si sunt in discutii avansate cu proprietarii. 

Ce buget sunteti dispusa sa investiti in aceste afaceri in agricultura?

Cat mai putin posibil. Sigur, caut teren cat mai ieftin, insa nu as spune suma exacta in momentul acesta pentru ca preturile la terenuri pe hectar variaza intre 1.000 de euro si 5.000 de euro. Cat mai putin in orice caz. Intentionez sa leg si turismul de agricultura. Sa fac si agroturism. Vorbesc despre un domeniu in care ma perfectionez.

Interviul integral aici. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea