Financiar

#educatie financiara #copii #bani #card de credit

Educatie financiara pentru bunastarea copilului tau

 

Cei mai multi parinti isi doresc ca fii si fiicele lor sa o duca mai bine decat ei, financiar vorbind. Insa in vreme ce generatiile mai in varsta au beneficiat de un climat economic mai cal si mai previzibil, tinerii se confrunta cu fenomene ca o concurenta acerba, o piata a muncii nesigura, credite, sisteme de pensii complicate si de multe ori ineficiente si asa mai departe. Astfel, planificarea nivelului de trai nu mai este atat de simpla cum era pentru parinti sau pentru bunici. 

Indiferent daca ai copii mai mici sau mai mari sau daca nu ai copii deloc, dar vrei sa devii parinte, trebuie sa stii cum sa ii ajuti sa aiba un viitor financiar bun, iar cei de la CNN Money au cateva sfaturi in acest sens. 

1. Explica-le care sunt noile reguli in legatura cu banii

Spre deosebire de noi si de parintii nostri, copiii din ziua de azi traiesc intr-o lume in care tehnologia a facut banii in mare parte invizibili. Daca vor sa cumpere ceva, scot cardul si gata. 

Astfel, copiii trebuie sa invete exact cum functioneaza tranzactiile financiar si ca banii nu sunt un sac imaterial fara fund. 

Nu le tine lectii, mai bine explica-le ce faci atunci cand iti indeplinesti sarcinile financiare zilnice. Ia copiii cu tine, de exemlu, cand mergi la bancomat si explica-le ca scoti bani pe care i-ai castigat muncind si pe care i-ai pus la banca spre pastrare. Explica-le ce cumparaturi faci si de ce: ce criterii conteaza cand alegi un produs, de ce platesti cash sau cu cardul etc.

Pe masura ce copiii cresc, explicatiile tale pot deveni mai detaliate.

2. Tine-le sub control tendinta de a cheltui

Pana acum, economiile au fost ceva util, insa in prezent, cand pensiile sunt puse sub semnul intrebarii, iar companiile nu mai ofera chiar atat de multe beneficii financiare angajatilor, acestea au devenit esentiale. 

Cu toate acestea, copiii simt un impuls permanent de a cheltui bani pe lucrurile preferate, iar institutiile financiare incep sa ofere produse chiar si pentru scolari si liceeni. 

Astfel, trebuie sa incepi devreme sa ii inveti pe copii cum se fac economiile. Porneste de la a le oferi o pusculita, de preferat una transparenta, sa poata vedea caat au strans. Un prescolar s-ar putea sa nu fie impresionat de un extras de cont , insa o gramada de monede o sa-i dea o anumita satisfactie.

Pe masura ce se maresc, da-le bani de buzunar si invata-i cum sa si-i administreze. Apoi incurajeaza-i sa puna din ei deoparte, explicandu-le ca asa isi vor putea cumpara ceva mai valoros.

3. Incurajeaza-i sa fie competitivi

Modelul angajatorului paternalist, la care muncesti toata viata, a murit odata cu secolul 20. Copiii mileniului trei vor schimba mai multe slujbe de-a lungul carierei, poate chiar si mai multe domenii. Tehnologia se transforma, piata devine mult mai competitiva, iar ei trebuie sa se adapteze. 

Orice s-ar intampla peste mai multi ani, un lucru e sigur: persoanele intreprinzatoare si indraznete vor avea mereu un avantaj, asa ca incearca sa cultivi latura aceasta a copilului tau. Incurajeaza-l inca din copilarie sa isi castige banii prin diverse metode, fie ca duce gunoiul, ajuta la curatenie sau isi vinde jucariile vechi. 

Totodata, incearca sa conduci prin puterea exemplului. Vorbeste-le despre jobul tau si despre ce inseamna el pentru tine, despre cum iti faci meseria etc.

Important este sa nu cazi in cealalta extrema si sa nu iti obligi copiii sa puna deoparte toti banii castigati si sa nu se atinga de ei, pentru ca astfel ii vei descurajaj si de la a castiga bani, si de la a-i pastra pe cei pe care ii obtin.

4. Educatie continua

Penrtu generatiile anterioare, absolvirea unei facultati bune era o garantie a succesului. Acum, insa, diplomele de absolvire sunt accesibile tuturor, asa ca generatiile tinere trebuie sa invete si mai mult pentru a obtine un avantaj. 

Insa nu numai cantitatea conteaza, ci si calitatea: absolventii unor universitati de prestigiu vor castiga mai mult decat cei care au terminat studiile la institutii de invatamant mai putin titrate. 

5. Ajuta-ti copiii, chiar daca au crescut

Rolul tau de mentor financiar nu se termina atunci cand copilul tau a ajuns la varsta adulta. Potrivit unui studiu al Universitatii din Michigan, tinerii americani cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani inca primesc un ajutor financiar substantial din partea parintilor. Avand in vedere ca situatia financiara globala este grea, copiii tai au nevoie de ajutor mai mult ca oricand. 

In concluzie, cea mai buna strategie pe care poti s-o adopti nu te costa nimic: sa fii un model demn de urmat pentru copiii tai. Copiii invata cel mai bine prin observarea celor din jur, asa ca daca tu esti cheltuitor si nu te gandesti la siguranta ta financiara, nu te astepta ca ei sa fie altfel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea