Financiar

Economia nationala nu va fi afectata de o posibila recesiune in SUA

Tensiunile de pe pietele internationale ar putea afecta indirect economia romaneasca , anunta Banca Nationala in raportul sau asupra stabilitatii financiare. Potrivit aceluiasi raport, in cazul inrautatirii conditiilor externe, cel mai mult ar avea de suferit companiile care desfasoara activitati de comert exerior.

Inasprirarea conditiilor de finantare ar putea sa aiba repercursiuni asupra planurilor de investitii din tara noastra.

Contextul international va fi caracterizat in urmatoarea perioada prin mentinerea aversiunii fata de risc si continuarea cresterii preturilor materiilor prime, alimentelor si petrolului.

 Incepand cu a doua jumatate a anului trecut perpectia investitorilor fata de risc s-a inrautatit , iar excesul de lichiditate din piata a disparut, precizeaza Banca Nationala in ultimul sau raport.

Romania nu va fi insa afectata in mod direct deoarece bancile romanesti nu au plasamente in instrumente financiare cu risc ridicat.Economia nationala nu va fi afectata nici de o posibila recesiune in SUA.

Vor avea insa de suferit principalii nostri parteneri comerciali, precum Germania sau Italia, care recent si-au revizuit in jos estimarile de crestere economica. In consecinta companiile romanesti care desfasoara activitati de export vor inregistra venituri mai reduse.

De asemenea, scumpirea finantarii la nivel global va afecta companiile multinatioanle prezente in Romania, care ar putea sa isi reconsidera planurile de investitii.

Nu in ultimul rand, Banca Nationala avertizeaza ca este posibil ca in 2008 volumul remiterilor romanilor din strainatate sa se diminueze odata cu reducerea activitatilo economice in tarile in care lucreaza.

Astfel, deficitul balantei comerciale va fi din ce in ce mai greu de finantat. In acest context, creste importanta capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea