Financiar

#recesiune #economie japonia #criza financiara #criza economica

Economia Japoniei a intrat in recesiune

Economia japoneza, a doua ca marime din lume, s-a comprimat in al treilea trimestru, intrand in prima recesiune din 2001, in contextul in care companiile au redus cheltuielile.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,4% in termeni anuali, in cele trei luni incheiate in septembrie, arata datele oficiale. Economistii estimau ca economia nipona va creste cu 0,1% in perioada analizata, informeaza Bloomberg.

Incetinirea economica ar putea sa se adanceasca din cauza crizei financiare ce afecteaza exporturile, determinand companii precum Toyota sau Canon sa reduca estimarile privind castigurile si sa reduca investitiile. "Japonia ar putea intra in cea mai grava recesiune din ultimii zece ani in contextul in care criza financiara globala afecteaza cererea pentru exporturi ," a spus Masamichi Adachi, analist senior in cadrul JPMorgan Chase & Co, din Tokyo.

Comparativ cu trimestrul al doilea, PIB-ul Japoniei a scazut cu 0,1%, conform AFP. In al doilea trimestru, economia nipona se comprimase cu 0,9% fata de perioada precedenta si cu 3,7% in termeni anuali, arata datele statistice revizuite. Aceasta este prima recesiune din 2001, cand PIB-ul a scazut trei trimestre consecutiv. Astfel, Japonia se alatura Germaniei, Italiei sau Irlandei, ca una dintre tarile grav afectate de criza financiara mondiala . Intrarea in recesiune vine dupa ce investitiile de capital au scazut cu 6,7% in al treilea trimestru, in termeni anuali. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea