Financiar

#credite #dobanzi #moneda

Dobanzile la credite au scazut cu aproape o treime in ultimul an

In ultimul an, indicatorii folositi la calcularea dobanzilor au scazut de la 15% la 7% la creditele in lei, de la 3% la 1% la cele in euro si de la 1,75% la sub 0,5% la cele in dolari. In consecinta, dobanzile la creditele in lei cu dobanda variabila ar trebui sa fie in prezent cu pana la o treime mai mici decat acum un an.

Motivul este simplu: principalul indicator folosit de banci in calcularea dobanzii, ROBOR (dobanda la care se imprumuta intre ele bancile cu lei), a scazut cu aproape doua treimi, de la peste 15% in martie 2009 la sub 7% in acest moment.

Un exemplu de metoda de calcul al dobanzii este ROBOR 3M + 2%, respectiv dobanda la care se imprumuta bancile intre ele pe o perioada de trei luni (ROBOR la 3 luni) plus marja de risc a bancii.

Anul trecut, dobanda era, conform exemplului, de circa 17%. Dupa adaugarea comisioanelor bancii se obtinea o dobanda reala (anuala efectiva - DAE ) de 22-26%.

Reducerea ROBOR cu peste 8 puncte procentuale ar trebui sa insemne in mod normal si reducerea DAE cu circa o treime.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea