Financiar

#fisc #impozit #evaziune fiscala

Doar evazionistii ghinionisti sunt prinsi de Fisc

Persoanele fizice care nu depun la administratia financiara contractele incheiate sau declaratiile de venit sunt descoperite doar intamplator de Fisc. Ghinionistii sunt cei care vin dupa adeverinte sau sunt depistati la controlul fiscal al firmelor.

Cei mai multi evazionisti sunt descoperiti atunci cand Fiscul gaseste in actele firmelor pe care le verifica contractre neinregistrate.

"In urma controalelor la firme pot fi identificate tranzactii economice efectuate in baza unor relatii contractuale cu persoane fizice pentru care acestea nu si-au indeplinit obligatiile de inregistrare si de declarare a veniturilor", afirma Sorin Istrate, managing partner la firma de servicii de consultanta financiara si fiscala Contexpert, citat de revista Capital.

Comparatie dintre declaratia 205 (a companiilor) cu cea 200 (a persoanelor fizice) este o alta modalitate de descoperire a evazionistilor. "Aceasta verificare se poate face, insa, doar in cazul veniturilor pentru care firmele retin la sursa impozitul, nu si pentru celelalte", a adaugat Istrate.

Multi romani se dau singuri de gol atunci cand se prezinta la Fisc si cer o adeverinta de venit, pentru obtinerea unui credit.

Dupa descoperirea persoanelor fizice care au omis sa-si declare toate sursele de venit, acestia vor fi anchetati de Fisc si risca o amenda intre 500 si 1.000 de lei. Neplata impozitelor calculate aduce majorari de 0,1% pentru fiecare zi de intarziere.

Contractele prin care o persoana fizica obtine venituri trebuie inregistrate la administratia financiara la 30 de zile dupa incheierea lor. Cele de inchiriere trebuie inregistrare in numai 15 zile de la semnare, la fel si cele incheiate cu un angajator care nu este obligat sa vireze o parte din impozit.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea