Financiar

#legea creditelor #votata #camera deputatilor #modificari #credite

Deputatii au modificat Legea creditelor

Comisia pentru a Camerei Deputatilor, a dat aviz pozitiv ordonantei de urgenta 50/2010 ce vizeaza contractele de credit pentru consumatori,  potrivit gandul.info.

Legea a fost votata, doar dupa adoptarea a 98 de amendamente , cele mai importante fiind cele legate de transparenta serviciilor facturate si cel prin care o sucursala de banca fi inchisa doar de BNR, in cazul in care nu respecta OUG 50/2010.

Deputatul PSD Tudose, presedintele  Comisiei pentru politica economica , spune ca  din 70 din amendamente sunt impotriva bancilor.

 

Cateva prevederi ale variantei actuale a Legii Creditelor

 

Tudose a tinut  sa precizeze ca se anuleaza retroactivitatea OUG 50/2010, pentru a se evita situatia in care statul roman ar putea fi chemat de orice banca in fata unei curti internationale de arbitraj, neavand nicio sansa de castig.

Forma adoptata a legii prevede ca bancile trebuie sa renunte la calcularea dobanzilor variabile folosindu-se de indicatorii proprii (ca de exemplu “dobanda interna a bancii”) si sa apeleze la cei recunoscuti la nivelul pietei (Euribor la creditele in euro, Robor la cele in lei si la cele in dolari sau franci elvetieni ).

Pentru ca legea nu permite institutiilor bancare sa majoreze sau sa introduca dobanzi noi sau comisioane in formula de calcul, bonificatia de 10% pe an, calculata dupa formula 2% (marja bancii) plus  8% (dobanda interna a bancii), scade la 3% pe an.

O alta prevedere a legii adoptate de deputati stabileste ca banca are dreptul sa aplice comisioane de retragere doar pentru sumele retrase, nu si pe valoarea intreaga a creditului contractat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea