Financiar

Depozitele pe termen scurt domina piata

Raiffeisen Asset Management a obtinut autorizarea fondului de pensii facultative ( pilonul III) Raiffeisen Acumulare.

Fondul isi propune cresterea pe termen lung a capitalului investit in conditiile asumarii unui nivel de risc moderat. Pentru diminuarea riscurilor, structura portofoliului pe termen lung presupune investirea preponderenta in titluri de stat (aproximativ 60%) si obligatiuni tranzactionate la bursa (aproximativ 10%).

In scopul cresterii randamentului, circa 25% din active sunt investite in actiuni. Depozitarul fondului este Bancpost, iar auditul este realizat de KPMG. Reprezentantii Raiffeisen sustin ca, in conditiile in care pensia publica actuala reprezinta in prezent cel mult 40% din salariul mediu pe economie, iar contributia la pensia privata obligatorie va fi in timp de maximum 6% din , participarea la sistemul de pensii facultative reprezinta solutia pentru un venit suplimentar la pensie.

Raiffeisen Banka majorat cu pana la 3,3% dobanzile la toate depozitele pentru persoane fizice in lei. Banca bonifica depozitele in functie de trei transe valorice: peste 150 RON, peste 4.000 RON si peste 40.000 RON, iar dobanda este cu atat mai mare cu cat suma depusa este mai mare si scadenta mai indelungata.

Cea mai mare dobanda oferita, de 10,5% pe an, este acordata pentru depozitele cu scadenta la 12 luni si sume mai mari de 40.000 RON.

Noile dobanzi intra in vigoare incepand de astazi si sunt valabile pentru depozitele noi atrase si pentru cele reinnoite. Asadar dobanzi din ce in ce mai mari la depozite.

Cu toate acestea media dobanzilor acordate de banci pentru depozitele populatiei nu depaseste 9% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei si asta in cazul depozitelor pe perioade de 1 -2 ani, pentru ca pentru depozitele pe termen foarte scurt 1-3 luni, dobanda medie este in jur de 7%. Si, tot din datele BNR reiese faptul ca depozitele populatiei cu maturitate de peste un an reprezinta doar 10% din total, in cazul economiilor in lei.

In ceea ce priveste economiile in valuta, depozitele pe termen de peste un an reprezinta doar 2,5% din total. In acelasi timp, insa, creditele se acorda pe perioade din ce in ce mai lungi, chiar pana la 40 de ani in finantarilor pentru locuinte. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a atras atentia recent asupra riscului la care sunt supuse bancile din cauza acestei discrepante intre perioadele scurte de economisire si scadentele din ce in ce mai lungi la creditele acordate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea