Financiar

#noul guvern #economie #crestere #estimare #economisti #analiza

Depinde de noul Guvern daca economia va creste in 2009

Unii analisti economici din Romania sustin ca previziunile Moody's de recesiune a Romaniei in 2009 sunt mult prea pesimiste si atrag atentia ca evolutia economiei va depinde foarte mult de planul de guvernare al noului executiv.

Analistul agentiei de rating Moody's Kenneth Orchard declara, luni, ca Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala .

Moody's estimeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial. Orchard a mai spus ca temperarea cererii interne va avea si efecte benefice, inflatia fiind estimata sa se tempereze la 4,5% pana la sfarsitul lui 2009, fata de nivelul de 7,4% din luna octombrie, iar deficitul extern - la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% in prezent.

Scenariul Moody's are in vedere o aterizare a economiei mult prea fortata

"Cred ca nu este plauzibil ca Romania sa intre in recesiune in 2009, din contra, "cu un dram de intelepciune", cum spunea si guvernatorul, cred ca putem avea o crestere a produsului intern brut de 4-5% anul viitor. Estimarea noastra este de 4,4% pentru 2009", a declarat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel , pentru NewsIn.

El a adaugat, insa, ca o estimare realista va putea fi facuta abia dupa ce noul executiv isi va prezenta planul de guvernare. Cresterea economiei poate sa vina din consum sau investitii, iar Lucian Anghel mizeaza, in continuare pe cresterea acestora. El sustine ca nu ar trebui sa fie foarte afectat consumul daca volumul creditelor va creste cu 15-20%, asa cum anticipa si Banca Mondiala.

In plus, banca centrala poate asigura un "buffer" prin noi reduceri ale ratei rezervelor minime obligatorii, reduceri graduale ale ratei dobanzii de politica monetara si chiar interventii directe prin injectii de lichiditate in piata interbancara . "Un deficit de aproape 8%, cum prevad datele Moody's mi se pare ca apartine unui scenariu extrem de dur, mult prea pesimist", a adaugat Anghel.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania , Ionut Dumitru , considera ca estimarile Moody's sunt foarte pesimiste. "Noi avem in vedere o crestere a economiei cu 4% in 2009, dar sigur ca depinde foarte mult de masurile pe care le va lua noul guvern", a declarat, pentru NewsIn, Ionut Dumitru. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea