Financiar

Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 9,4% in trimestrul I din 2008

Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 9,4% in primul trimestru din acest an pana aproape de 4 miliarde 850 de milioane de lei. Potrivit Institutului National de Statistica dinamica exporturilor a depasit -o pe cea a importurilor pe fondul deprecierii monedei nationale din primele trei luni ale anului cu peste 8% fata de aceeasi perioada din 2007.

Romania a exportat in primul trimestru din acest an bunuri in valoare de aproape 8 miliarde de euro cu peste 13% mai mult decat in primele trei luni din 2007. Am importat insa mai mult, in valoare de 12 miliarde 814 milioane de euro.

Cifra este cu peste 13% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Calculata la valoarea in lei, dinamica exporturilor a depasit-o pe cea a importurilor cu putin peste un procent. In schimb, la valori exprimate in euro, importurile au crescut mai mult decat exporturile, pe fondulul evolutiei cursului valutar.

Astfel, deficitul comercial al Romaniei a ajuns, dupa primele trei luni la 4 miliarde 849 de milioane de euro, mai mare cu 455 de milioane de euro fata de trimestrul I din 2007.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in primul trimestru a depasit cu putin 56 miliarde de euro la expedieri si 8,95 miliarde de euro la intrari, reprezentand circa 71% din total exporturi si aproximativ 70% din total importuri .

Totodata, confrom INS, in luna martie, deficitul comercial a crescut cu peste 30% pana la 2 miliarde de euro, insa dupa trei luni consecutive, dinamica exporturilor nu a mai depasit-o pe cea a importurilor. mai mult comparativ cu februarie, exporturile au scazut cu 3,4%.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea