Financiar

#deficit bugetar #pib #ue #eurostat #datorie publica #crestere cheltuieli

Deficitul bugetar al UE a atins in al doilea trimestru 1% din PIB

Deficitul bugetar al Uniunii Europene (UE) a fost in al doilea trimestru din acest an de 1% din produsul intern brut ( PIB ) dupa un avans de 3,5% al cheltuielilor.

Astfel, in trimestrul II din acest an, cheltuielile au crescut cu 3,5% fata de aprilie - iunie 2007, pana la 1.417 miliarde euro, reprezentand 45,1% din PIB. Veniturile bugetului UE au avansat intr-un ritm mai lent, de 1,1% fata de intervalul similar al anului trecut, pana la 1.403 miliarde euro, reprezentand 44,7% din PIB, informeaza NewsIn.

Comparativ cu primul trimestru al acestui an, deficitul bugetar a accelerat usor in perioada aprilie-iunie 2008. In medie, contributiile sociale aduc 31% din totalul veniturilor bugetare , urmate de taxele pentru productie si import (30%) si de impozitele pe venit si profit (29,4%), restul provenind din alte surse, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Cheltuielile cu asigurarile sociale reprezinta, in medie, 40,2% din totalul cheltuielilor UE, urmate de alte cheltuieli bugetare, dobanzi, compensatii acordate angajatilor si formarea de capital brut. Biroul european de statistica a mai evidentiat ca deficitul bugetar al UE a inregistrat o tendinta de decelerare in ultimii patru ani , de la aproape 3,5% din PIB in trimestrul al doilea din 2004 la 1% din PIB in acelasi interval din 2008, evolutie reflectata prin cresterea usoara a activelor financiare si prin scaderea semnificativa a intrarilor nete pe partea de pasive.

In zona euro, veniturile bugetare s-au ridicat la 45,5% din PIB, in timp ce cheltuielile au fost de 46% din PIB. La sfarsitul celui de-al doilea trimestru din 2008, stocurile de active financiare ale UE ajunsesera la 3.480 miliarde euro, in timp ce obligatiile comunitatii europene urcasera la 7.910 miliarde euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea