Financiar

De ce platim mai mult pe benzina

Platim la fel de mult ca restul tarilor din UE pe carburanti , desi avem accize mai mici, nivelul de trai e incomparabil cu media europeana si nu avem costuri de transport adaugate in pret.

Asta pentru ca Petrom asigura din Resursele Romaniei 60% din necesarul de carburanti pe plan intern. PIB-ul pe cap de locuitor este 40% din media europeana. In comparatie cu noi, Austria, tara natala a OMV - proprietarul Petrom, importa tot petrolul necesar, are preturi mai mici la carburanti decat Romania si un venit pe cap de locuitor de peste trei ori mai mare.

Resurse putine, consum in crestere, intelegeri pe preturi

CRIZA RESURSELOR. Ultimul camp petrolifer dintre cele descoperite pana astazi in lume va mai putea fi exploatat inca 150 de ani, potrivit cercetatorilor (gswindell.com). Criza resurselor planetei, combinata cu o crestere permanenta a consumului, a provocat o explozie a pretului pe pietele internationale, pana la 135 de dolari/baril.

Consumul Chinei reprezinta 35% din cresterea globala a ultimilor cinci ani, statul asiatic fiind cel mai mare consumator de petrol din lume, inaintea SUA. In mare parte speculative, cotatiile titeiului au inregistrat cresteri de aproape 1.000% fata de acum zece ani, avand perioade in care a crescut cu 3 dolari in cursul unei singure zile de tranzactionare . Specialistii spun ca aceste fluctuatii nu vor inceta pana cand SUA nu vor trece de perioada de recesiune determinata de criza creditelor ipotecare si de slabirea dolarului.

Continuarea in Evenimentul Zilei


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea