Financiar

De cati bani ai nevoie ca sa traiesti decent in Romania

Inflatia publicata de INS ar fi relevanta daca ar tine cont de locul de trai si de obiceiurile de consum. Resimtim inflatia in functie de varsta, de zona in care locuim si de veniturile pe care le avem. Potrivit unei analize EVZ, scumpirile lovesc cel mai dur in pensionarii saraci de la orase.

Din aceasta perspectiva, romanii batrani si saraci de la orase sunt cel mai grav loviti de cresterea preturilor. Potrivit calculelor EVZ si estimirilor analistilor, ei resimt o inflatie mai mult decat dubla fata de cea oficiala anuntata in luna mai de Institutul National de Statistica: 8,46%.

Acestia platesc o mare parte din putinul lor venit pentru a-si asigura strictul necesar: caldura, gaze, electricitate si mancare. Iar valurile de scumpiri ale utilitatilor si alimentelor le fac viata din ce in ce mai grea. Printre categoriile sociale ale caror bugete sunt de-a dreptul zdruncinate de salturile preturilor se numara familiile somerilor, cele cu un singur parinte si cele cu multi copii, potrivit datelor Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV).

Scumpirile tin cont de varsta


Categoriile sociale diferite au nevoie de venituri diferite pentru un trai decent, potrivit ICCV. Aceste categorii sunt afectate diferit de inflatie.

> O tanara de 27 de ani care locuieste singura are nevoie de un venit minim de 556 de lei ca sa tra- iasca decent. La acesti bani se adauga chiria. Minimum de restaurant , hainele si incaltamintea nu s-au scumpit foarte mult in ultimele cinci luni, fapt ce ii permite tinerei sa treaca usor peste aceasta perioada.

> O familie tanara, in care ambii soti au in jur de 35 de ani, cu doi copii, are nevoie, fara a lua in considerare ratele la creditul pentru apartament, de 1.122 lei pentru strictul necesar. Ar trai mai decent cu 1.446 de lei. Scumpirea benzinei, a utilitatilor si a produselor alimentare atarna greu in bugetul celor doi. Ei resimt si mai greu scumpirile daca obisnuiesc sa cumpere carti si ziare si daca prefera fructele in loc de carne si mezeluri.

> O familie la casa ei, cu doi copii la facultate, in care tatal are 53 de ani, iar mama 49, are nevoie de un venit lunar de 1.338 de lei pentru a trai la limita subzistentei si de 1.722 lei, daca vrea sa-si permita mai multe. Cheltuielile pentru educatia copiilor, mancare, utilitati, benzina, alcool si tigari ridica nivelul la care resimt scumpirile mult peste inflatia medie pe tara.

> Doi pensionari, pentru a duce un trai decent, trebuie sa puna la bataie 825 de lei pe luna, nivelul de subzistenta fiind asigurat de 614 lei. La un asemenea venit, cheltuielile cu intretinerea si cu mancarea cantaresc greu in portofel. Ieftinirea continua a medicamentelor in primele cinci luni ale anului nu usureaza, din pacate, situatia celor varstnici , cei mai sensibili la cresterile de preturi.

continuarea in Evenimetul Zilei 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea