Financiar

#fonduri mutuale #investitii #administrare #bani

De cati bani ai nevoie ca sa administrezi banii altora

Cu cel putin 150.000 euro, un investitor plictisit sa faca bani din bursa doar pentru el poate aspira la un loc in top chart-ul asset managementul mondial. Primul pas spre administrarea banilor celorlalti este infiintarea si autorizarea unei societati de administrare a investitiilor- prescurtat un "S.A.I".

Cerintele de autorizare spun ca sunt necesari 125.000 euro drept capital social initial, urmeaza apoi costurile legate de remuneratiile celor doi conducatori ai SAI-ului si de cei doi inlocuitori ai acestora in cazul in care cei doi conducatori nu se inocuiesc unul pe altul.

Mai apoi, pentru societatea de administrare trebuie sa lucreze un controlor intern, un financiar si unul intern, un contabil , un angajat al departamentului de IT, dar si un responsabil de administrarea riscului. SAI-ul trebuie sa aiba un sediu cu o suprafata de circa 70 mp, bine delimitat de restul activitatilor din cladire, sediu ce nu poate fi situat la subsol sau demisol.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare percepe un tarif de 15.000 lei pentru autorizarea SAI-ului, la care se adauga inca 6.000 lei pentru validarea conducatorilor si a controlorului intern. Procesul de autorizare dureaza cateva luni.

Al doilea pas este autorizarea fondului mutual-procedura ce costa circa 11.000 lei. Luand in calcul faptul ca fondurile mutuale vin in categorii: monetare, de obligatiuni , diversificate sau de actiuni, persoana care porneste pe drumul asset managementului trebui sa stie bine ce tip de fond vrea sa administreze.

"Sfatul meu pentru cine vrea sa lanseze un este sa opteze pentru un fond de actiuni. Acest tip de fond prezinta potentialul de aduce mari venituri pentru societate, avand in vedere ca comisioanele de administrare ale fondurilor de actiuni sunt superioare celor practicate in cazul fondurilor monetare", a spus Eugen Voicu, directorul executiv al societatii de administrare Aviva Investors si unul dintre cei mai longevivi administratori de de pe piata locala.

In opinia lui Voicu, asset managementul devine profitabil atunci cand activele fondului mutual au depasit valoarea de 20 milioane de euro, mai exact atunci cand administratorul a gasit 300 de investitori care au preferat sa nu isi cumpere casa si sa isi investeasca banii, sau 2.000 de persoane care au investit banii de masina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea