Financiar

#impozit salarii #angajare zilieri #plata zilieri #contract munca

De azi, angajarea zilierilor se declara la stat. Munca la zi a devenit impozitabila!

Apelezi la ajutorul cuiva sa iti tunda gazonul sau sa iti culeaga fructele din livada? O noua lege a zilierilor, intratata in vigoare astazi, stabileste inregistrarea persoanelor angajate cu ziua in Registrul de evidenta al zilierilor si amenzi pentru cei care nu declara folosirea fortei de munca.

Domeniile in care zilierii au cautare sunt: agricultura, silvicultura si constructiile. Astfel, incepand de astazi, persoanele care construiesc case in regie proprie sau care angajeaza oameni pentru strangerea recoltelor vor trebui sa declare folosirea fortei de munca la ITM.

Zilierii vor fi inscrisi in Registrul evidentei zilierilor si nu vor putea fi platiti cu mai putin de 5 lei/ora de munca, nivelul de plata fiind cel stabilit de salariul minim brut pe economie. Documentul pentru tinerea evidentei orelor lucrate de muncitorii angajati cu ziua va fi eliberat de directiile teritoriale ale ITM, iar zilierii pot fi platiti inclusiv in regim saptamanal.

Firmele vor fi nevoite sa inregistreze contractele de angajare a zilierilor inclusiv in domenii precum organizarea expozitiilor sau cercetare-dezvoltare in stiinte sociale sau umaniste. In ultima categorie se numara persoanele incluse in cadrul unor studii sociologice sau medicale.

Sursa foto: lexcafe.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea