Financiar

#curs valutar #aur #euro #dolar

Cursurile euro si dolar, stabilite in functie de cotatia aurului

Robert Zoellick , presedintele Bancii Mondiale, propune ca aurul sa fie iar referinta in stabilirea cursurilor valutare, anunta gandul.info.

"Acest sistem probabil ca va necesita implicarea dolarului, a euro, a yenului (n.r.-moneda nationala a Japoniei), a lirei sterline si a unui yuan (n.r.-moneda nationala a Chinei) care se îndreapta catre internationalizare", scrie Zoellick intr-un editorial aparut in  cotidianul britanic “Financial Times".

"De asemenea, sistemul ar trebui sa ia in considerare desemnarea aurului ca punct de referinta international pentru asteptarile pietei fata de inflatie , deflatie si viitoarele valori valutare", a adaugat acesta.

Propunerea lui Zoellick are loc in contextul instabilitatii financiare internationale, China si SUA fiind acuzate ca accentueaza dezechilibrele de cont curent la nivel global, prin devalorizarea artificiala a propriilor monede nationale.

In Romania, siguranta investitiei in aur ii determina pe cei cu o situatie financiara buna sa isi transforme economiile in lingouri si monede de aur. De altfel, cotatia aurului la BNR a crescut semnificativ in ultimele luni. Astfel, pe 4 ianuarie Banca Nationala a Romaniei cota un gram de aur la 105,2 lei, pe 8 noiembrie valoarea acestuia este de 137,5 lei.

Aurul a mai fost etalon in stabilirea cursurilor valutare la nivel international in perioada 1944-1971.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea