Financiar

Cursul euro/leu, cel mai riscant din regiune

Fluctuatiile mari ale monedei nationale in raport cu euro ar putea determina ca efectele unor posibile turbulente sa fie resimtite mai puternic la noi decat in alte tari din regiune.

Evolutia raportului de schimb euro/leu, inregistrata de la inceputul anului trecut si pana in prezent, pare a fi cea mai nabadaioasa, comparativ cu cele ale statelor din regiune. Volatilitatea mare a cursului de schimb, volumul redus al pietei, dar si maturitatile scurte ale operatiunilor valutare sunt factori care ar putea amplifica efectele unor posibile turbulente, potrivit aprecierilor BNR.

Volatilitatea ridicata a fost cuvantul de ordine pe piata valutara romaneasca in 2007. Astfel, cursul de schimb din Romania s-a mentinut pe tot parcursul lui 2007 in banda superioara de variatie a volatilitatilor de pe pietele regionale.

Aderarea la UE a supraapreciat leul

Aprecierea cursului de schimb indusa de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost cea mai mare dintre cele inregistrate de celelalte valute din regiune. Astfel, in perioada pre si postaderare, raportul euro/leu a acumulat o apreciere de 11,6%, peste nivelul inregistrat de zlotul polonez (10,9%) sau forintul ungar (7%).

„Totusi, este posibil sa fi fost o supraapreciere care s-a remediat incepand cu a doua jumatate a anului 2007", apreciaza banca centrala. Astfel, din august 2007 si pana in martie 2008, leul s-a depreciat cu 18% in raport cu euro.

In plus, piata valutara autohtona are cel mai mic volum comparativ cu zlotul polonez, lira turceasca sau forintul ungar. Acest lucru ar putea amplifica efectul de contagiune si ar putea genera cele mai mari oscilatii in conditiile modificarii perceptiei la risc.

Lichiditate dublata

Desi lichiditatea pietei valutare s-a dublat in intervalul ianuarie 2007 - martie 2008, volumele tranzactionate in Romania raman la niveluri foarte reduse. In timp ce pietele vecine se lauda cu volume insemnate, la noi au loc tranzactii zilnice de doar 1,58 miliarde euro. La toate acestea se adauga faptul ca maturitatea operatiunilor valutare este covarsitoare pe termen foarte scurt.

Mai exact, 81% dintre operatiunile de pe piata romaneasca sunt pe termen scurt, fata de 77% in Polonia sau Ungaria si 58% in Turcia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea