Financiar

#curs valutar #franc elvetian #curs de referinta

Curs de referinta record pentru francul elvetian

Cursul de referinta al francului elevetian a inregistrat, marti, o valoare record de 3,8269 lei. Comparativ cu 24 iulie 2007, cand era cotat la 1,87 lei, francul a crescut cu 100 %.

Statistica arata ca in luna iulie creditele acordate romanilor in alta moneda decat leu si euro erau de 9,83 de miliarde de lei.

"Populatia detine foarte putin credit in monede non-euro. Din creditul in valuta in total in economie exista cam 9 % credit in franci elvetieni , iar pentru populatie cifra este undeva la 14 %. Multe dintre aceste credite s-au refinantat in euro sau se pot refinanta daca exista o decizie libera de ambele parti, a bancilor si a clientilor", a declarat de curand Cristian Popa , viceguvernatorul BNR.

Popa a sustinut ca BNR a avut o pozitie ferma, exprimandu-si dezacordul fata de cei care au contractat credite in franci elevetieni. "In primul rand, ca raportul intre franc si euro in momentul in care aceste imprumuturi pareau avantajoase, respectiv in anii 2007-2008, era foarte jos si nu era sustenabil acest raport pe durata scadentei unui credit imobiliar si pentru ca populatia are o experiena limitata in gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui intreg ciclu de afaceri, in special in fazele sale descendente”, a spus viceguvernatorul BNR.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea