Financiar

# vanzare electricitate #persoana fizica #electricitate

Cum sa vinzi electricitate ca persoana fizica

La 1 Februarie 2018, vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a anuntat ca persoanele fizice care detin centrale electrice proprii pentru producere de energie din surse regenerabile vor putea sa vanda surplusul distribuitorilor din zona in care traiesc.

Pentru aceasta, acesti producatori individuali vor trebui sa produca mai putin de 100 kWh. Zoltan Nagy-Bege a declarat ca din factura persoanelor fizice care contribuie la reteaua unui anumit distribuitor zonal se va scadea cumulul de energie electrica pe care i-au furnizat-o acestuia.

Cei care planuiesc sa-si amenajeze propriile centrale electrice, pot gasi produsele necesare dand o cautare pe Google folosind un cuvant-cheie ca instalatii electrice case.

Atunci cand vorbim despre "energie regenerabila" ne referim, evident, la energia produsa prin panouri solare, micro-hidrocentrale, centrale pe biogaz sau prin turbine eoliene (mai rar intalnite la persoanele fizice).

Atunci cand aceste persoane fizice se pun de acord cu distribuitorii sa vanda electricitate, li se monteaza contoare inteligente care pot fi citite de la orice distanta. Calculele se vor face de catre distribuitorii cu care persoanele fizice colaboreaza.

Un MWh va fi remunerat cu 50 de euro (pretul de baza al curentului electric). Profitul care poate fi scos de catre persoanele fizice care vor colabora cu distribuitori zonali difera:

Centrala pe biogaz

Daca o persoana fizica detine o centrala pe biogaz, va putea castiga pana la 900 de euro pe an. Profitul minim ar fi de 580 de euro pe an. Avand in vedere ca producatorul nu ar pierde nimic, chiar si un profit minim ar reprezenta o sursa buna de venit pasiv.

Panouri solare

In acest caz, castigurile ar fi ceva mai mici: maximum 360 de euro pe an; minimum de 215 euro pe an.

Turbine eoliene

Profitul maxim cu o turbina eolian poate ajunge la 370 de euro pe an, iar cel minim in jur de 250 de euro pe an. Turbina eoliana are costul de instalare cel mai mic dintre toate instalatiile de energie regenerabila (1000 de euro).

Micro-hidrocentrala

Nu toata lumea isi poate instala o micro-hidrocentrala. in primul rand, e scumpa (4.000 de euro). In al doilea rand, necesita conditii speciale (apa curgatoare, spre exemplu). Daca o persoana fizica detine o micro-hidrocentrala, poate scoate pana la 680 de euro pe an. Profitul minim este de 450 de euro pe an.

Desigur, nicio persoana fizica nu va primi mai mult de 50 de euro pe MWh, intrucat acesta este pretul general al curentului electric si distribuitorii ar iesi in pierdere daca ar oferi mai mult.

Concluzie

In cativa ani, aceasta metoda va deveni o afacere prospera si va da un imbold populatiei pentru a utiliza surse de energie regenerabila. Trebuie luat in considerare faptul ca montarea variilor tipuri de instalatii electrice in case va fi subventionata de la stat.

Suntem de parere ca un venit de cateva sute de euro pe an nu strica nimanui. In alte tari, exista oameni care castiga sume uriase utilizand aceasta metoda. Speram ca va deveni o rutina si in Romania.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea