Financiar

#depozit #impozit #banca.

Cum sa "ocolesti" impozitul pe dobanzi: plasamente in aur si conturi offshore

Clientii bancilor sunt tot mai interesati de oferte alternative de economisire , care sa nu fie afectate de impozitul de 16% ce se va aplica de la 1 iulie castigurilor din dobanzi, aurul, conturile offshore si dobanzile garantate de banci fiind printre produsele ce le starnesc interesul, potrivit Newsin.

"In contextul viitoarei impozitari a dobanzilor primite pentru depozitele la vedere si la termen, aurul isi va spori atractivitatea, castigul din tranzactionarea acestuia neintrand in sfera castigurilor impozabile", explica directorul de vanzari trezorerie din cadrul Piraeus Bank Romania, Alina Piciorea.

Aurul este deja in atentia investitorilor, ca urmare a cresterii relativ constante inregistate de pretul metalului pretios pe pietele internationale, corelata cu previziunile pesimiste ale analistilor referitor la evolutia economiilor si la impactul masurilor monetare in nivelul inflatiei.

"Cererea pentru metalul pretios a inregistrat cresteri spectaculoase, ducand preturile la peste 1.240 dolari/uncia. Majoritatea specialistilor sustin ca pretul va atinge noi maxime istorice, continuandu-si, astfel, trendul pozitiv, cu posibilitatea atingerii nivelului de 1.300 dolari/uncie in trimestrul III .

Aurul este vazut ca unul din cele mai performante active, cu randamente medii anuale de peste 13,5%", sustine Alina Piciorea.

In prezent, Piraeus Bank este singura banca din Romania care vinde aur catre populatie, iar Piciorea a precizat ca aceste vanzari au atins cote record in mai si iunie 2010, dublandu-se in aceasta perioada pe fondul deprecierii leului si a incertitudinilor crescande privind situatia economica.

In mai putin de 9 luni de la introducerea acestui produs pe piata romaneasca, s-au vandut aproximativ 100 kg de aur sub forma de lingouri si mai mult de 1.000 de monede, in valoare totala de peste 3 milioane euro.

Dintre acestea, in ultimile 45 de zile au fost achizitionate peste 50 kg de aur si 400 de monede, iar reprezentantii bancii sustin ca cererea se mentine in continuare ridicata. "Profilul investitorului in aur a inregistrat o evolutie interesanta.

Daca primii clienti au achizitionat metalul pretios atrasi in primul rand de accesibilitatea si ineditul acestuia, dat fiind ca banca ofera inclusiv lingouri de 5 sau 10 grame, astazi clientii se orienteaza mai mult inspre investitia in cantitati mai importante, in scop investitional, peste 30 de kilograme fiind vandute in mai si iunie catre clienti care au achizitionat in medie peste 500 grame (16.000 euro)", explica Piciorea.

In prezent, Piraeus Bank Romania vinde gramul de aur pentru lingouri cu 161 lei si il cumpara cu 135 lei, iar monedele le vinde cu cate 1.250 lei bucata. Banca nu rascumpara, insa, decat aurul care a ramas in trezoreria sa.

Drept urmare, clientul trebuie sa isi deschida un cont curent (la care comisionul de admnistrare e de 3 lei/luna) si sa apeleze la serviciile de custodie ale bancii (care costa lunar 0,1% din valoarea in lei a aurului tezaurizat, plus TVA), iar cand ii vinde bancii inapoi aurul, plateste 35 lei pe tranzactie.

Depozite departe de impozite


Alte variante de economisire care sa nu fie afectate de impozitul de 16% sunt depozitele deschise in tari care nu percep astfel de impozite. Un astfel de exemplu este cel al Bank of Cyprus Romania, care ofera posibilitatea deschiderii unui cont curent in Cipru si, implicit, a constituirii unui depozit.

Reprezentantii Bank of Cyprus au precizat ca pentru depozitele deschise la banca mama nu se percep taxe sau comisioane.

Comisionul de retragere de numerar la scadenta depozitului este zero, iar in cazul cetatenilor non-rezidenti in Cipru, venitul provenit din dobanda nu se impoziteaza.

Reprezentantii banci precizeaza ca pentru depozitele in euro constituite in Cipru, ratele dobanzilor valabile in prezent sunt de 2% pentru depozitele la 1 luna, 3,3% pentru cele la 3 luni si 3,56% la 6 luni si precizeaza ca exista si unele costuri, legate de transmiterea extraselor de cont si de comisionul de transfer, care porneste de la 5 euro pentru sume de pana la 1.000 euro.

Pentru sume cuprinse intre 1.000 si 50.000 euro comisionul este de 12 euro, iar pentru sume mai mari, banca percepe un comision de transfer de 0,15% din suma, de minimum 5 euro si de maximum 400 euro, la care adauga o taxa de procesare de 12 euro.

Pentru transferurile intragrup Bank of Cyprus, intre conturile aceluias titular si in aceeasi moneda, banca ofera un discount de 50%.

Astfel, cei interesati isi pot face niste calcule din care sa reiasa daca dobanzile oferite in sistem offshore sunt mai rentabile sau nu fata de cele din tara, supuse impozitarii.

Dobanzi garantate

O alta varianta ar fi cea a dobanzilor fixe, garantate de banca, cum sunt cele oferite de Alpha Bank Romania, care a lansat in aceasta saptamana un pentru populatie prin care veniturile din dobanda promise clientilor la momentul constituirii depozitului nu vor fi diminuate de impozit, deoarece banca va asuma inca de la inceput.

Astfel, dobanzile anuale de 7,75% la lei, 3,75% la euro si 3,25% la dolari, sunt nete, neafectate de impozit, perioada de constituire a depozitelor fiind de patru saptamani.

Ca urmare a modificarilor aduse Codului Fiscal, de la 1 iulie vor fi impozitate cu cate 16% veniturile obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/ conturi curente de catre persoane fizice rezidente, veniturile din dobanzile bonificate la depozitele clientilor constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, precum si veniturile din dobanzi pentru depozite la termen, si/sau instrumente de economisire de catre persoane fizice rezidente, indiferent de data constituirii raportului juridic.

De asemenea, noile prevederi ale Codului Fiscal au in vedere unificarea cotei de impunere a veniturilor obtinute din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise la 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor si reportarea pierderii nete anuale in urmatorii sapte ani consecutivi si stabilirea si efectuarea de catre contribuabili, in cursul anului fiscal, a platilor anticipate la sfarsitul fiecarui trimestru, in contul impozitului anual datorat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea