Financiar

#credit #card #datorie #banca.

Cum sa iti tii sub control datoria de pe cardul de credit

Ai probleme sa-ti tii sub control datoria de pe cardul de credit? Te simti tentat sa cumperi mereu pe datorie, gandindu-te ca vei plati la salariu si totul se va rezolva? Nu esti singurul. Cu toate acestea, exista cateva strategii simple prin care poti sa scapi de aceste probleme. In continuare, iti aratam care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac posesorii de carduri de credit si cum le poti evita.

 

1 Plateste mai mult decat rata minima lunara

De multe ori esti tentat sa returnezi bancii doar suma minima obligatorie (de obicei 5% din totalul datorat), mai ales atunci cand nu ai foarte multi bani la indemana. Totusi, nu este indicat sa o faci, si iata de ce: nu numai ca datoria ta se va prelungi la nesfarsit, dar dobanzile se vor aduna, iar suma pe care va trebui s-o platesti nu se va micsora simtitor.

Uneori merita sa te abtii de la unele cheltuieli neesentiale, cum ar fi cele pentru haine, accesorii sau electronice noi, pentru a avea niste bani in plus, pe care sa ii incarci pe card.

Poate parea ca plata unor rate mai mari la cardul de credit nu e cine stie ce economie. Gresit. Cu cat incarci mai multi bani in fiecare luna, cu atat scade mai mult dobanda, pentru ca si suma totala datorata se reduce.

 

2 Nu folosi cardul de credit pentru cumparaturile zilnice

In afara situatiilor exceptionale, ar fi bine sa-ti tii bugetul sub control in asa fel incat venitul lunar sa fie sufucient pentru a-ti acoperi cheltuielile uzuale. Nu-ti vei reveni niciodata cu banii daca ajungi in situatia de a trebui sa platesti mancarea sau utilitatile cu cardul de credit. Gandeste-te ca un litru de lapte de 4 lei poate deveni un litru de lapte de 8 lei, dupa ceva vreme, daca lasi sa se adune dobanda.

 

3 Fereste-te de bonusuri si premii

Uneori, emitentii de carduri pot avea anumite promotii, prin care ofera bonusuri sau premii clientilor care platesc frecvent cu cardul sau care depasesc anumite sume cheltuite. Cu toate ca aceste bonusuri pot parea atractive, tine minte ca obtinerea lor presupune niste cheltuieli semnificative, care vor "roade" in cardul tau de credit si vor face ca suma datorata sa creasca. Plus ca de multe ori sumele oferite sunt prea mici sa merite osteneala.

De asemenea, daca banca iti ofera bonusuri daca iti mai faci si alte carduri, incearca sa te abtii. Daca nu reusesti sa te descurci cu un singur card, ultimul lucru de care ai nevoie este inca unul. Totodata, mai multe date de scadenta te pot incurca si s-ar putea sa ratezi plata unor rate, ceea ce inseamna penalizari sau un loc de onoare pe lista datornicilor de la Biroul de Credit .

 

4 Evita sa extragi bani de pe cardul de credit

Cand platesti cu cardul de credit in magazin, beneficiezi de o perioada de gratie , in care poti returna suma fara sa platesti dobanda. Cu extragerile, insa lucrurile nu functioneaza la fel. Daca scoti bani de pe card, dobanda incepe sa se calculeze chiar din momentul extragerii.

 

5 Nu plati servicii medicale cu cardul de credit

Tarifele serviciilor medicale sunt uneori exorbitante, mai ales daca nu esti asigurat, asa ca fereste-te sa le treci pe credit. Incearca sa faci rost de cash pentru ele. De asemenea, unii medici care au cabinete individuale accepta plata in rate, mai ales daca le esti client fidel si ajung sa te cunoasca.

 

6 Nu-ti ignora datoriile

Unii oameni sunt atat de stresati de datoriile la credite, incat nu-si mai deschid facturile si se prefac ca problema nu exista. Insa dupa o luna-doua, descopera ca problema e din ce in ce mai grava - datoria creste si trebuie sa plateasca penalizari pentru ratele ratate. Pe langa acest lucru, ajung pe lista rau platnicilor, ceea ce ii va afecta mai tarziu, cand isi rezolva problemele si vor sa aplice pentru alte credite.

In cazul in care datoriile te coplesesc, o solutie ar fi sa discuti cu bancile si sa iti renegociezi sau sa iti rescadentezi creditul. Insista, daca nu primesti un raspuns pozitiv din prima, pentru ca bancile prefera un client care plateste, chiar daca returneaza o rata mai mica, pentru o perioada, sau plateste pe alta data decat cea stabilita initial, decat unul care nu mai poate plati. E mai costisitor pentru o banca sa incerce sa isi recupereze datoriile de la un client in imposibilitate de plata decat sa ii renegocieze imprumutul.

Nu in ultimul rand nu te teme ca vor afla ceilalti ca ai probleme cu banii, pentru ca important este sa scapi de datorie, nu ce cred altii despre tine.

In concluzie, un card de credit poate fi un instrument foarte util uneori, insa acoperirea lui necesita timp si stapanire de sine, in special in cazul in care ai acumulat o datorie mai mare. Totusi, cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont este ca trebuie sa faci in asa fel incat tu sa iti controlezi datoriile, nu sa te controleze ele pe tine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea