Financiar

# fond pensie # buget familie #pensie #economii

Cum sa iesi la pensie cu economii. Sfaturi pentru toate varstele

Indiferent ca ai 20 de ani sau 30 ori te apropii de 50, momentul pensionarii este unul care ar trebui sa te preocupe. Mai ales in economia noastra de piata. De aceea, ar fi bine sa iei in considerare cateva sfaturi de la experti in finante. 

Informează-te!

O informare completă despre acest subiect este foarte importantă și utilă. Dacă ești angajat și ai între 18 și 35 de ani, o parte din contribuția ta de asigurări sociale este administrată de un fond privat de pensii. De obicei, alegi acest fond în primele 4 luni de activitate. În cazul în care nu ai ales niciun fond, vei fi repartizat aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii Publice. Informează-te asupra drepturilor tale, dar și asupra condițiilor de administrare ale acestui fond: comisioanele percepute de administrator, politica de investiţii, respectiv care sunt instrumentele financiare şi procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare şi raportare către fiecare participant.

Pregătește un plan

Pentru a face un plan cât mai eficient ar trebui să calculezi suma de bani de care vrei să dispui în momentul în care ieși la pensie. Nu uita, ar trebui să ai în vedere stilul de viață pe care dorești să îl ai după ce ieși din activitate. De exemplu, dacă vrei să călătorești, încearcă să estimezi costurile. În mod normal, o persoană are nevoie de 70-80% din veniturile actuale pentru a trăi confortabil.

Nu mai amâna!

Specialiștii recomandă să începi administrarea fondului tău de pensii cât mai curând posibil, vârsta ideală fiind cea de 25 de ani. Dacă începi din timp, fondul tău de pensie va fi mai eficient și vei avea mai multe oportunități în momentul în care vei ajunge la apogeul carierei tale. În plus, vei avea suficientă experiență astfel încât să faci investiții mai eficiente și mai sigure.

Investește inteligent

Investițiile sunt împărțite în trei categorii mari: investiții cu grad ridicat de risc, cu grad mediu de risc și investiții sigure. Activele cu risc pot fi: obligațiuni corporate, obligațiuni cu randament ridicat, fonduri mutuale de acțiuni, acțiuni. Activele sigure sunt: fonduri de obligațiuni, depozite bancare, titluri de stat.

Așadar, fiecărei etape a carierei îi corespunde un anumit tip de investiții. Pentru început, obiectivul ar trebui să fie creșterea mai rapidă a resurselor, dar trebuie să ai grijă cum investești. La sfârșitul carierei tale obiectivul ar trebui să fie protecția banilor pe care i-ai acumulat. De aceea, la vârsta de 60-65 de ani activele cu risc nu ar trebui să depășească 10% din investițiile tale. Cu cât activele sunt mai variate, cu atât siguranța investiției tale crește.

Revizuiește planul

Este foarte important să revizuiești mereu planul inițial pentru a te putea adapta ușor la schimbările economice importante sau la eventualele modificări ale cadrului legislativ. De asemenea, vei simți nevoia să faci modificări în momentul în care vei căpăta mai multă experiență. Această revizuire ar trebui să îți permită monitorizarea obiectivelor propuse anterior. Dacă vezi o neconcordanță îți poți planifica strategia din timp și vei preîntâmpina situațiile dificile.

“Cumpătarea și planificarea sunt atribute ale românilor, care de-a lungul timpului au învățat că trebuie să-și facă iarna car și vara sanie. Înțelepciunea din bătrâni ne învață și astăzi că este bine să ne pregătim din timp pentru diverse situații, pentru a putea trece cu ușurință peste schimbările inerente din viața noastră. Obținerea informațiilor relevante și planificarea sunt elemente esențiale pentru un plan eficient, ale cărui rezultate să le resimțim atunci când avem nevoie “, a spus Daniela Dochia, reprezentant al KRUK România.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea