Financiar

#fmi #bani #cheltuieli

Cum s-au cheltuit banii de la FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca din cele 12,02 miliarde de euro primite de Romania de la FMI, UE si Banca Mondiala , 7,1 miliarde au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei, iar 4,91 au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar.

"Cum s-au cheltuit banii cu Fondul? Stiu ca este o intrebare care a fost ridicata si pana acum de la FMI Romania a primit 9,2 miliarde de euro, de la UE 2,5 miliarde de euro si de la Banca Mondiala 300 de milioane euro. In total 12,02 miliarde euro. Din acestia, 7,1 miliarde euro au mers direct la BNR pentru consolidarea rezervei BNR, 4,91 de miliarde euro au mers la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetului de stat pe anul trecut.

Deci nu s-a facut o anumita operatiune cu ei, pur si simplu au fost virati in trezorerie si de acolo s-au facut cheltuieli de functionare a institutiilor statului, s-au facut salarii, pensii, functionarea spitalelor... Banii cand intra in buget se depersonalizeaza, destinatia lor a fost acoperire de deficit bugetar . Deci bani care s-au cheltuit in executarea bugetului", a spus Basescu. Presedintele a adaugat ca doreste sa faca o clarificare deoarece a vazut abordari de genul "in timp ce se propun masuri de austeritate , se fac investitii".

"Aici trebuie vazute lucrurile pe ambele parti sigur, cand este criza nu avem o urgenta sa construim un patinoar, putem sa amanam pentru vremuri mai bune. Dar daca (...) este cumva un program finantat cu bani europeni , atunci este pacat sa nu faci investitia chiar daca si administratiile locale au o componenta din bugetul lor. Deci atunci cand analizam ca este oportuna o investitie sau alta, trebuie vazut daca nu cumva este pe proiecte aprobate de Uniunea Europeana, pentru ca atunci daca nu faci investitia, pierzi banii", a spus Basescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea