Financiar

#cumparaturi #pret #electronice #ipod #cash #card de credit #terapie #haine #pantofi

Cum ne mintim singuri cand vrem sa cheltuim bani la intamplare

Vrei sa pleci la cumparaturi fara sa- ti pese de bani, dar nu prea poti: ai un credit, trebuie sa platesti chiria, iar factura la telefon e din ce in ce mai groasa cu fiecare luna. Ce poti face? Poti inventa motive pentru a cheltui bani! Iata cele mai frecvente miciuni pe care ni le spunem singuri atunci cand iesim la cumparaturi, puse laolalta de FabulouslyBroke.com.

1. Nu vreau sa astept un an ca sa ma bucur de el

Un motiv caruia greu ii rezistam. Nimanui nu-i place sa astepte mult pana sa-si cumpere un iPod, o pereche de pantofi si asa mai departe. Dar daca nu e ceva urgent sau indispensabil, e mai bine sa mai astepte. Chiar daca e mijlocul iernii si vrei sa-ti iei schiuri . Daca nu-ti permiti sa-l platesti cash si sa poti sa te descurci si cu restul de cheltuieli, mai bine zici pas.

2. Macar n-am cumparat modelul mai scump

Acesta este raspunsul pe care il dam de obicei cand cineva ne intreaba de ce am cumparat un aparat de care nu avem neaparata nevoie, dar pe care l-am vazut in raft si nu ne-am putut abtine.

Ni se pare ca daca am cumparat modelul mai ieftin am facut, de fapt, o economie, dar nu ne dam seama ca in realitate am platit pentru un obiect prost, care oricum nu ne trebuia.

3. Merit o tratatie, dupa o zi oribila/un an greu la serviciu/un examen greu/...ce mai vreti voi

Ai avut o zi proasta, te-ai certat cu seful, ai calcat intr-o balta pe strada etc. Deci ai nevoie de ceva care sa-ti ridice moralul. Si ce e mai bun pentru ridicat moralul decat cumparaturile la intamplare? Iti place sa spui ca e un fel de terapie prin shopping.

Dupa ce ti-ai cumparat ce ti-a poftit inima, te simti extraordinar. Problema e ca trece repede, iar dupa aceea te simti prost, pentru ca ai cumparat o gramada de lucruri cu care nu prea ai ce face.

Intr-adevar, e mai sexy sa-ti cumperi haine la moda decat sa fii sigur pe economiile tale, problema e ca fara ele ai probleme. Vei dormi mai bine noapte daca stii ca ai bani in cont, nu daca stii ca ai o .

4. Viata e scurta, trebuie sa o traiesc la maxim

Esti tanar, ai toata viata inainte, doar n-o sa stai sa tii banii la saltea . Bucura-te de ei, oricum azi ii ai, maine nu-i mai ai.

Da, sigur, continua sa-ti spui asta si vei ajunge la batranete carandu-ti avutiile intr-un carucior si dorindu-ti sa fi avut mai multa minte cand erai tanar.

5. E o investitie

Asta e minciuna "Carrie Bradshaw". La fel ca personajul din "Sex and the City", consideri ca orice cumparatura e o investitie in tine. Ai o , deci trebuie sa-ti cumperi , pentru a avea o imagine pe masura.

E adevarat, dar doar la inceput, cand chiar trebuie sa-ti construiesti o imagine. Dupa aceea, e doar un motiv pentru a continua sa cheltuiesti. O investitie e ceva ce iti aduce bani pe masura ce trece timpul. Pentru ca n-am auzit pana acum de vreo pereche de pantofi care sa se invecheasca la fel ca un vin de soi, permite-ne sa nu fim de acord.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea